SAD: New York snižava minimalnu dob za vakcinaciju na 50 godina

Prema podacima Univerziteta “Johns Hopkins”, New York ima drugi najveći broj smrtnih slučajeva među američkim saveznim državama.

U SAD-u je zabilježeno više od 542.000 smrtnih slučajeva povezanih s korona virusom (EPA)
U SAD-u je zabilježeno više od 542.000 smrtnih slučajeva povezanih s korona virusom (EPA)

New York snižava minimalnu dob za vakcinaciju protiv COVID-19 na 50 godina, rekao je guverner Andrew Cuomo, prenosi Anadolija.

“Danas ujutro, osobe od 50 i više godina, zakažite sastanak i vakcinišite se. Sad smo u novoj sezoni. U sezoni smo proljeća, a proljeće kaže da je vrijeme za obnovu, ponovno rođenje i to možete osjetiti u zrak”, rekao je Cuomo.

Prema podacima Univerziteta “Johns Hopkins”, New York ima drugi najveći broj smrtnih slučajeva među američkim saveznim državama, više od 49.000 od početka pandemije.

U SAD-u je zabilježeno više od 542.000 smrtnih slučajeva povezanih s korona virusom, a broj zaraženih dostigao je skoro 30 miliona.

Cuomo primio jednu dozu J&J vakcine

Dok je Cuomo prošle sedmice dobio jednu dozu vakcine Johnson&Johnson u baptističkoj crkvi Mount Neboh u Harlemu, FBI i američko odvjetništvo u Brooklynu prošlog su mjeseca započeli istragu u vezi s brojem preminulih u staračkim domovima.

Cuomo je prošle godine obećao uložiti “poseban napor” u zaštitu takvih domova.

Od 156 miliona distribuiranih doza vakcina u SAD-u, prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), do ponedjeljka je primijenjeno njih 126 miliona. Međutim, manje od 45 miliona ljudi, ili 13,5 posto ukupne populacije SAD-a do sada je dobilo dvije doze vakcine protiv korona virusa.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO