Poruka iz Senata da SAD zaustavi izgradnju Sjevernog toka 2

Dvoje demokratskih senatora traže od državnog sekretara da primijeni raspoložive sankcije zbog plinovoda koji se gradi od Rusije do Evropske unije.

Sjeverni tok 2 će biti završen ove godine ako se izgradnja bude nesmetano nastavila, rekli su senatori (EPA)

Dvoje visokih zvaničnika u američkom Senatu iz redova demokrata pozvali su administraciju predsjednika Joea Bidena da preduzme potpunu diplomatsku inicijativu da zastavi izgradnju plinovoda Sjeverni tok 2 iz Rusije u Evropu.

Senatori Bob Menendez, utjecajni predsjedavajući Odbora za vanjske odnose Senata, i Jeanne Shaheen, koja predsjedava Evropskim pododborom, poslali su pismo tražeći od državnog sekretara Antony Blinkena da primijeni raspoložive sankcije na osnovu postojećih zakona, prenosi Tanjug.

“Ovaj plinovod mora biti zaustavljen i očekujemo da preduzmete sve što je tom smislu neophodno. Mi se zalažemo da se napori na uvođenju jakih sankcionih paketa za Sjeverni tok 2 ubrzaju kako bi se hitno reagiralo u skladu s trenutnom situacijom”, poručili su senatori.

‘U suprotnosti s interesima EU-a’

Dodali su da će plinovod biti završen ove godine ako se izgradnja bude nesmetano nastavila.

State Department nije odmah odgovorio Reutersu na zahtjev za komentar.

Agencija prenosi da je američki državni sekretar Antony Blinken poručio ranije u utorak da je Sjeverni tok 2, koji treba osigurati isporuke plina od Rusije do Njemačke, u suprotnosti s interesima Evropske unije, da šteti i Ukrajini, kroz koju ne prolazi, te da će s njemačkim kolegom razgovarati o tom pitanju.

Izvor: Agencije