Covid-19: Njemačka ostaje zatvorena do 18. aprila

Stanovnicima se savjetuje da tokom uskršnjih praznika pet dana ostanu kod kuće.

Nije predviđeno zatvaranje svih trgovina, uključujući supermarkete, što je tražila Angela Merkel (EPA)
Nije predviđeno zatvaranje svih trgovina, uključujući supermarkete, što je tražila Angela Merkel (EPA)

Njemačka savezna i pokrajinske vlade dogovorile su produženje zaključavanja do 18. aprila, te su pozvale građane da tokom uskršnjih praznika pet dana ostanu kod kuće kako bi slomili treći val pandemije korona virusa, rekla je rano u utorak kancelarka Angela Merkel.

Kancelarka je u pregovorima koji su potrajali duboko u noć potaknula čelnike 16 njemačkih država na oštriji stav u borbi protiv pandemije, preokrenuvši planove za postupno otvaranje ekonomije, dogovoreno ranije ovog mjeseca.

„Njemačka je u vrlo ozbiljnoj situaciji s obzirom na širenje sojeva virusa i sve veći broj infekcija”, rekla je Merkel na konferenciji za novinare, dodajući da je Njemačka u borbi s vremenom kako bi cijepila svoje stanovništvo, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Strah od preopterećenja bolnica

Njemačka je početkom marta počela suzdržano ublažavati ograničenja, ali je širenje zaraznijih sojeva virusa izazvalo zabrinutost zbog preopterećenja bolnica.

Prema podacima Instituta za infektivne bolesti Robert Koch u ponedjeljak je sedmični broj slučajeva na sto hiljada stanovnika iznosio 107, što je iznad praga od 100 na kojem jedinice za intenzivnu njegu ostaju bez kapaciteta.

Njemački građani bi prema sporazumu trebali ostati kod kuće pet dana, počev od 1. aprila, pri čemu bi u što većoj mjeri trebali izbjegavati fizičke kontakte.

No, sporazumom nije predviđeno zatvaranje svih trgovina, uključujući supermarkete, što je tražila Merkel.

Tokom praznika bit će, međutim, zabranjena velika okupljanja koja će biti ograničena na dva domaćinstva ili do pet ljudi, a vlada će od crkava tražiti da uskrsne službe organiziraju virtualno.

Inostranstvo jedina mogućnost za odmor

Najspornije pitanje na sastanku bila su putovanja tokom uskršnjih praznika, a Merkel je rekla da se ne savjetuju putovanja u inostranstvo.

Nijemci, naime mogu slobodno putovati čak i usred pandemije, ali hoteli u toj zemlji ne smiju iznajmljivati ​​sobe turistima, što ostavlja putovanja u inostranstvo kao jedinu mogućnost ljudima koji žele otići na odmor.

Za aviokompanije se uvodi obaveza testiranja putnika i članova posada prije polaska u Njemačku, ali Merkel i državni čelnici nisu uspjeli uvesti obvezan karantin za sve putnike koji se vraćaju s odmora.

U Njemačkoj je u ponedjeljak sa 7.709 novih slučajeva ukupan broj zaraženih porastao na 2.667.225, dok je broj umrlih porastao za 50 na 74.714.

Izvor: Agencije

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO