Izvještaj: Četvrtina civilnih žrtava u Jemenu su djeca

Više od 2.300 djece ubijeno je u između 2018. i 2020, navela je organizacija Save the Children.

Jemenska djeca proživljavaju užasnu i beskrajnu noćnu moru već šest godina, navodi Save the Children (EPA)

Djeca predstavljaju u četvrtinu civilnih žrtava u Jemenu u posljednje tri godine rata između pobunjenika iz pokreta Husi i međunarodno priznate vlade, saopštila je nevladina organizacija Save the Children.

Više od 2.300 djece ubijeno je u između 2018. i 2020, navela je organizacija u novoj studiji, dodajući da je pravi broj nastradalih vjerovatno mnogo viši, prenosi Beta.

“Jemenska djeca proživljavaju užasnu i beskrajnu noćnu moru već šest godina. Djeca se i dalje ubijaju i ranjavaju skoro svakodnevno”, rekao je direktor jemenskog ogranka organizacije Save the Children Xavier Joubert.

Izvještaj ove organizacije izdat je neposredno poslije saopštenja UNICEF-a od subote u kome se navodi da je osmoro djece ubijeno i 33 ranjeno u Jemenu samo ovog mjeseca.

Predstavnik UNICEF-a u Jemenu Philippe Duamelle rekao je da su djeca nastradala u nekoliko oblasti uključujući u provincijama Taiz i Hodeida gdje su u posljednje vreme pojačani sukobi međunarodno priznate vlade i pobunjenika iz pokreta Husi.

Saudijska Arabija predvodi koaliciju koja pomaže međunarodno priznatoj vladi u Jemenu dok Huse podržava Iran.

Ponuda primirja

Saudijska Arabija je u ponedjeljak ponudila pobunjenicima iz pokreta Husi plan za primirje koji uključuje ponovno otvaranje međunarodnog aerodroma u Sani, pod opsadom gotovo šest godina. Husi su odgovorili da nije ponuđeno ništa novo.

Joubert je rekao da bi primirje trebalo da se iskoristi da se radi na održivom miru i političkom rješenju rata i naglasio da je to jedini način da se zaista okonča ta humanitarna katastrofa.

Kao i druge humanitarne agencije Save the Children je izrazio žaljenje zbog pada finansiranja za pomoć toj ratom zahvaćenoj zemlji. Grupa je navela da su njena sredstva za pomoć deci u Jemenu pala za više od 40 posto u odnosu na prošlu godinu.

“Ako su predviđanja UN-a tačna najgora glad u više decenija mogla bi da ubije stotine hiljada djece. Moramo učiniti sve što možemo da spriječimo da se to dogodi”, rekao je predsjednik i generalni direktor organizacije Janti Soeripto.

U Jemenu se vodi građanski rat od 2014. godine kada su Husi preuzeli kontrolu nad Sanom i većem djelu sjevera zemlje i primorali vladu predsjednika Abd-Rabbua Mansoura Hadija da pobjegne na jug i zatim u Saudijsku Arabiju.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, koju su tada podržavale i Sjedinjene Američke Države, ušla je u rat nekoliko mjeseci kasnije da pokuša da vrati Hadija na vlast.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO