Ankete: Tijesna borba bez pobjednika na izborima u Izraelu

Izjednjačena je borba između pristalica dugogodišnjeg premijera i onih koji žele ‘bilo koga osim Bibija’.

Knesset je raspušten u decembru i otvoren je put novim izborima u nastojanju da se prevaziđe politički zastoj (EPA)

Izlazne ankete predviđaju da na izborima u Izraelu neće biti apsolutnog pobjednika, što sudbinu premijera Benjamina Netanyahua čini neizvjesnom i nagovještava nastavak političke krize.

Ankete na tri glavne izraelske TV stanice pokazale su da Netanyahuov Likud i fragmentirana opozicija, u kojoj je najjača Partija centra Yesh Atid Yaira Lapida, neće osigurati potrebnu većinu u parlamentu da sami formiraju vladu, što bi moglo paralizirati formiranje izvršne vlasti i biti uvod u čak pete uzastopne izbore.

Referendum o vladavini Netanyahua

Zvanični rezultati možda neće biti poznati još danima, ali ako oni budu u skladu s istraživanjima, bivši Netanyahuov saveznik, a sada rival Naftali Bennett, mogao bi biti ključan za obrazovanje koalicije koja bi formirala većinu u Knesetu sa 120 zastupničkih mjesta, prenosi Tanjug.

Na četvrtim parlamentranim izborima za dvije godine, koji se smatraju svojevrsnim referendumom o vladavini Netanyahua, vodit će se izjednjačena borba između pristalica dugogodišnjeg premijera i onih koji žele “bilo koga osim Bibija”, navodi AP.

Odaziv birača iznosio je 25,4 posto u podne, značajno niže nego na prethodnim izborima, rekla je Orly Adas, šefica izraelskog izborne komisije.

Zbog bojazni o zamoru birača zbog čestih izbora u toj zemlji, Netanyahu je pozvao u utorak Izraelce da glasaju.

Izvor: Agencije