Demokrate žele da Washington postane 51. američka savezna država

Kad bi postao država, Washington bi imao dva senatora i jednog predstavnika s pravom glasa u Zastupničkom domu.

Novi plan zakona predstavljen u ponedjeljak bi trebao bi biti i glatko prihvaćen u Zastupničkom domu zahvaljujući glasovima demokrata (EPA)

Uz podršku Joea Bidena i kontrolu koju imaju u Kongresu, demokrate su pojačali kampanju kako bi dali status države saveznom glavnom gradu Washingtonu, što bi moglo poremetiti odnos snaga u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi Hina.

“S demokratama u Zastupničkom domu, Senatu i Bijeloj kući, nikada nismo bili tako blizu statusa države za Washington”, rekla je Eleanor Holmes Norton, koja predstavlja grad u Zastupničkom domu.

Pošto savezna prijestolnica nije država, ta parlamentarna zastupnica ima samo status promatračice i nema pravo glasa u Kongresu, niti za tekstove koji se izravno odnose na birače, poput teksta o kojem je raspravljalo u ponedjeljak o planu zakona kojim bi Washington postao 51. američka država.

Demokrate kritiziraju kršenje temeljnih prava stanovnika. Njegovih više od 700.000 stanovnika plaćaju savezne poreze, po osobi više nego u bilo kojoj drugoj američkoj državi, insistiraju demokrate. Regrutiraju ih u vojsku i oni glasaju na predsjedničkim izborima, ali nemaju utjecaj na Kongres.

Već odobren zakon koji Washingtonu daje status države

U junu 2020. Zastupnički dom je već odobrio zakon koji Washingtonu daje status države. To je historijski presedan postignut samo glasovima demokrata, ali je ostao mrtvo slovo na papiru u Senatu, koji je tada bio pod kontrolom republikanaca.

Kad bi postao država, Washington bi imao dva senatora i jednog predstavnika s pravom glasa u Zastupničkom domu.

Ta mogućnost užasava republikance jer je u Washingtonu 92 posto stanovnika u novembru glasalo za Joea Bidena.

Republikanci podsjećaju da je specifični status “District of Columbia” izdiferenciran, jer se tamo nalaze sjedišta savezne vlasti, kako bi se izbjegao “uticaj države”.

Tokom osnivanja Sjedinjenih Američkih Država u XVIII. stoljeću, utemeljitelji su željeli uspostaviti sjedište savezne vlade izvan 13 prvih država kako bi izbjegli sukobe. Ustav je 1790. predviđao stvaranje “okruga” izravno pridruženog središnjoj vlasti.

Nemaju zastupnike koji glasaju u Kongresu

Zbog tog jedinstvenog statusa stanovnici Washingtona nemaju zastupnike koji glasaju u Kongresu.

Organizacija za građanska prava ACLU drži da se radi o “pitanju rasne ravnopravnosti” jer oko 45 posto stanovnika Washingtona danas su Afroamerikanci, nakon što su desetljećima bili u većini.

Svjedočeći pred odborom afroamerička gradonačelnica Washingtona Muriel Bowser je izjavila da je status grada rezultat “rasističkih pokušaja potkapanja rastućeg i naprednog crnog grada” sprečavajući ih da glasaju u Kongresu.

“Nakon godina stagnacije i ravnodušnosti prema pravima stanovnika DC-a sada postoji stvarna podrška ovoj inicijativi”, izjavila je demokratska zastupnica koja je vodila rasprave, Carolyn Maloney.

Anketa centra “Data For Progress” vođena u februaru je pokazala da većina američkih birača (54 posto) drži da bi Washington trebao postati država, što je rekordna podrška.

Biden podržava inicijativu

Predsjednik Joe Biden podržava tu inicijativu, jer drži da stanovnici “zaslužuju biti predstavljeni”, naglasila je u četvrtak glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

Novi plan zakona predstavljen u ponedjeljak bi trebao bi biti i glatko prihvaćen u Zastupničkom domu zahvaljujući glasovima demokrata, ali u Senatu će to biti kompliciranije.

Demokrate tamo imaju tijesnu većinu i za prolaz im treba podrška deset republikanaca.

Izvor: Agencije