Banksyjeva posveta zdravstvenim radnicima prodana po rekordnoj cijeni

Posljednjih godina tajanstveni savremeni umjetnik iz Bristola, nepoznatog identiteta, izaziva haos na aukcijama.

'Game Changer' predstavlja dječaka koji baca u koš za smeće lutke Batmana i Supermana i igra se lutkom koja predstavlja bolničarku sa zaštitnom maskom na licu (EPA)

Djelo britanskog uličnog umjetnika Banksyja prodano je u utorak na aukcijskoj prodaji po rekordnoj cijeni od blizu 20 miliona eura, koji će biti donirani britanskoj zdravstvenoj službi koja je pod jakim pritiskom pandemije korona virusa, prenosi Hina pozivajući se na AFP.

“Game Changer”, crno bijela posveta radnicima u zdravstvu početno procijenjena na između 2,5 i 3,5 miliona funti, prodana je u aukcijskoj kući Christie's četiri i puta skuplje, za 16,75 miliona funti ili 19,45 miliona eura što daleko premašuje prethodni Banksyjev rekord koji je držao “Parlament majmuna”, platno koji predstavlja majmune koji raspravljaju u britanskom parlamentu, prodano 2018. tokom rasprava o Brexitu za 11,5 miliona eura.

Voditelj prodaje je zahvalio Banksyju na “nevjerovatnoj gesti” i podsjetio da će većina novca biti upotrijebljena za dobrobit medicinskog osoblja i pacijenata bolnice u Southamptonu, na jugu Engleske.

Godišnjica prve karantene

Platno koje je prodano na dan kada Velika Britanija obilježava godišnjicu prve karantene, “Game Changer” predstavlja dječaka koji baca u koš za smeće lutke Batmana i Supermana i igra se lutkom koja predstavlja bolničarku sa zaštitnom maskom na licu.

Banksy je u maju 2020. poklonio to djelo bolnici u Southamptonu, tokom prvog vala pandemije COVID-a 19. Sada će tamo biti postavljena reprodukcija.

Posljednjih godina tajanstveni savremeni umjetnik iz Bristola, nepoznatog identiteta, drži umjetničke krugove u neizvjesnosti svojim temama poput migranata, protivljenja Brexitu, prokazivanja islamista i izaziva haos na aukcijama.

Planetarno je odjeknulo djelomično i izazovno samouništenje njegovog djela u oktobru 2018, dan nakon što ga je u Sotheby'su u Londonu kupila kolekcionarka za više od miliona eura.

“Game Changer predstavlja svjetlo nade za osoblje i pacijente u bolnici u Southamptonu i umjetnik je želio na aukciji prodati sliku u korist bolnice”, objasnila je direktorica prodaje u Christie'su Katharine Arnold.

Ona je naglasila da djelo odaje priznanje snazi i otporu djelatnika bolnice.

Besplatna državna bolnica je tokom posljednjeg desetljeća bila podvrgnuta velikim mjerama štednje i zatim je zahvatila kriza COVID-a 19 kojoj je u Velikoj Britaniji umrlo više od 126.000 oboljelih, najviše u Evropi.

Izvor: Agencije