Video: Deseci povrijeđenih u okršaju policije i demonstranata

Na videu koji cirkulira društvenim mrežama vidi se kako policija, koja je upotrijebila vodene topove, suzavac i gumene metke, tuče i gazi demonstrante.

Više od 30 civila i policajaca povrijeđeno je u protuvladinim protestima na Tajlandu, objavio je medicinski centar za hitne slučajeve, nakon što je policija upotrijebila vodene topove, suzavac i gumene metke kako bi noć ranije rastjerala proteste.

Na videu koji cirkulira društvenim mrežama vidi se kako policija tuče i gazi ljude te druge osobe kako bježe od policije, a neke kako napuštaju svoje motocikle.

Drugi video pokazao je kako ljudi traže zaklon od suzavca u restoranu McDonald'sa, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Trinaest policajaca i 20 drugih osoba je povrijeđeno, objavio je medicinski centar Erawan.

Policija je saopćila u nedjelju da je njihovo djelovanje bilo u skladu s međunarodnim standardima te da je 20 demonstranata uhapšeno zbog kršenja zakona o javnom okupljanju i vrijeđanja monarhije.

Demonstranti traže reformu monarhije

“Nasilje je najprije došlo od policije, koja je koristila suzavac i vodene topove prije nego što su demonstranti išta napravili”, rekla je aktivistica Rukchanok Srinork (27), koja je bila na protestu.

Portreti kralja su uništeni u protestima u subotu navečer, koji su privukli više od 1.000 ljudi.

Tajlandski pokret protesta mladih pojavio se prošle godine te predstavlja najveći izazov za vladu premijera Prayutha Chan-oche, penzioniranog generala koji je vojnim udarom prigrabio vlast 2014. godine od izabrane vlade.

Demonstranti traže reformu monarhije, dokidanje tradicionalnih tabua i smatraju  da Ustav, koji je donesen nakon vojnog puča 2014. godine, daje kralju previše ovlasti.

(Video: Reuters)

Izvor: Agencije