Turska istupila iz sporazuma o zaštiti žena od nasilja

Neki političari su napali sporazum, tvrdeći da on šteti jedinstvu porodice, potiče razvod i prihvaćanje LGBTQ zajednice.

Iako je u Turskoj evidentiran porast nasilja u porodici tokom protekle godine, zvanična Ankara je odlučila da istupi iz sporazuma (Reuters)
Iako je u Turskoj evidentiran porast nasilja u porodici tokom protekle godine, zvanična Ankara je odlučila da istupi iz sporazuma (Reuters)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan odlučio je da istupi iz međunarodnog sporazuma o zaštiti žena uprkos apelima aktivista koji taj dokument vide kao ključni instrument u borbi protiv rastućeg porodičnog nasilja.

Iako je u Turskoj evidentiran porast nasilja u porodici tokom protekle godine, zvanična Ankara odlučila je da istupi iz sporazuma koji je pod pokroviteljstvom Vijeća Evrope usaglašen u Istanbulu i koji je Turska potpisala 2011. godine, piše Reuters, prenosi Tanjug.

Istanbulska konvencija iz 2011. godine zahtijeva od vlada da usvoje zakone kojim se kažnjavati nasilje u porodici i slično zlostavljanje, kao i silovanje u braku i sakaćenje ženskih spolnih organa.

Udaljavanje Turske od evropskih vrijednosti

“Ženska prava su zagarantovana našim zakonima, prije svega Ustavom. Naš pravosudni sistem je dinamičan i dovoljno snažan da primjenjuje nove zakonske mjere kada je to potrebno”, izjavila je ministrica za porodicu, rad i socijalnu politiku Turske Zehra Zumrut, ne navodeći precizno iz kojih je razloga Turska odlučila da istupi iz međunarodnog sporazuma.

Međutim, turski konzervativni krugovi, koji se protive rodnoj ravnopravnosti, smatraju da međunarodni sporazum podriva porodičnu strukturu, ohrabruje nasilje te da LGBTQ zajednica koristi ideju jednakosti kako bi stekla veću prihvaćenost u društvu, piše Al Jazeera English.

Kritičari upozoravaju da će ovaj potez zvanične Ankare dodatno udaljiti Tursku, koja teži ulasku u EU, od evropskih vrijednosti.

Opoziciona CHP partija kritikovala je ovaj potez.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Ratifikacija Istanbulske konvencije, dokumenta koji podrazumijeva bolju zaštitu zlostavljanih žena od supruga zlostavljača, u Hrvatskoj je postalo političko pitanje. U središtu debate je rodna ideologija kojoj se konzervativne udruge i katolička crkva, protive. Zagovornici konvencije im odgovaraju da time samo pokušavaju obmanuti javnost. O Istanbulskoj konvenciji i kontroverzama koje ju okružuju razgovaramo sa Sanjom Sarnavkom, […]

Čelnici Hrvatske biskupske konferencije tvrde da saborski poslanici o Istanbulskoj konvenciji treba da glasaju po savjesti, a da crkva to mora da prihvati. Navode da protivljenje Istanbulskoj konvenciji ne znači odobravanje nasilja nad ženama, već da je riječ o nekoliko spornih detalja koji, kako preciziraju, nisu do kraja objašnjeni. Smatraju da država ima druge mehanizme […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO