SAD: Lideri ‘Proud Boysa’ optuženi za urotu na Capitolu

Četiri čelnika optužena su da su potakla pripadnike desničarske grupe da sudjeluju u protestu.

Optužnica navodi i da su četiri lidera svoje namjere razotkrila još u novembru (EPA)

Savezna velika porota optužila je četvoricu čelnika krajnje desne grupe „Ponosni momci“ (Proud Boys) za urotu u cilju sprječavanja Kongresa da potvrdi izbornu pobjedu demokrata Joea Bidena, po novoj izmijenjenoj optužnici objavljenoj u petak.

Prema optužnici, Ethan Nordean iz Washingtona, Joseph Biggs s Floride, Zachary Rehl iz Pennsylvanije i Charles Donohoe iz Sjeverne Karoline urotili su se kako bi potaknuli pripadnike grupe da sudjeluju na protestu „Stop the Steal“ u Washingtonu  6. januara.

Navodi se i da su radili na nabavi paravojne opreme iskorištene u napadu na Capitol, da su uklonili metalne barijere postavljene radi zaštite zgrade i da su komunicirali ručnim radijom i aplikacijama za slanje poruka s enkripcijom.

Lideri ogranaka grupe u svojim državama

Sva četvorica vođe su ogranaka „Proud Boysa“ u svojim državama, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Optužnica navodi i da su svoje namjere razotkrili još u novembru, Biggsovom objavom na društvenim medijima 5. novembra, zaprijetivši ratom ako izbori budu „ukradeni“ tadašnjem predsjedniku Donaldu Trumpu.

Kasnije tog mjeseca, 27. novembra, Nordean je rekao: „Pokušali smo igrati po pravilima i biti dobri, sada ćete imati posla s čudovištem koje ste stvorili“.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada