Polovina odraslih Britanaca vakcinisana protiv korona virusa

Vakcina je nacionalna priča o uspjehu i naš je izlaz iz ove pandemije, rekao je britanski ministar , dodajući da je ‘oduševljen’.

Kampanja vakcinisanja u Velikoj Britaniji odvija se brzo (EPA)

Polovina odraslih Britanaca primila je najmanje jednu dozu vakcine protiv COVID-19, zbog čega je Velika Britanija postala prva velika svjetska ekonomija koja je uspjela dostići taj prag.

Ministar zdravstva Matt Hancock  napisao je na Twitteru da je ta brojka dosegnuta nakon rekordnih 660.276 vakcinisanja u petak.

Izrael je prvak u vakcinisanju stanovništva, a slijede ga Ujedinjeni Arapski Emirati, Čile, te Velika Britanija, dok investitori pomno promatraju koja bi se ekonomija mogla prvo oporaviti, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Britanski premijer Boris Johnson vakcinisao se AstraZenecom (EPA)

“Vakcina je nacionalna priča o uspjehu i naš je izlaz iz ove pandemije”, rekao je Hancock, dodajući da je “oduševljen”.

Kašnjenje pošiljki vakcina

Britanski premijer Boris Johnson dobio je prvu dozu vakcine u petak, primivši vakcinu AstraZenece koju je nekoliko evropskih zemalja privremeno prestalo koristiti ove sedmice zbog dvojbi vezanih uz sigurnost, odnosno moguće nuspojave te vakcine.

Distribuciju vakcina u Britaniji organizirala je državna zdravstvena služba i kampanja vakcinisanja odvija se brzo, no vlasti su ove sedmice upozorile da bi se program vakcinisanja mogao usporiti u aprilu zbog kašnjenja pošiljki vakcina iz Indije i zbog toga što se neke serije vakcina u Britaniji treba preispitati.

Britanija se do sada oslanjala na vakcine AstraZeneca/Oxford te Pfizer/BioNTech.

Izvor: Agencije