UN: Za SAD izuzetno opasan stav prema Bin Salmanu

Izuzetno je opasno to što SAD nije preuzeo nikakavu akciju nakon što je utvrdio krivicu saudijskog princa u ubistvu Jamala Khashoggija.

Istražiteljica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Agnes Callamard (EPA)
Istražiteljica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Agnes Callamard (EPA)

Istražiteljica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Agnes Callamard izjavila je da je “izuzetno opasno” za SAD to što je de facto vladara Saudijske Arabije Mohammeda bin Salmana proglasio naručiteljem operacije hvatanja ili ubijanja saudijskog novinara Jamala Khashoggija a da nije preduzeo nikakvu akciju protiv njega.

Callamard, specijalna izvjestiteljica za pogubljenja po kratkom postupku, koja je vodila istragu UN-a o ubistvu Khashoggija 2018. godine, rekla je kako je “izuzetno problematično, ako ne i opasno, utvrditi nečiju krivicu i onda mu reći: ‘Ali, mi nećemo učiniti ništa, molim Vas, nastavite kao da ništa nismo rekli.'”

‘Tim ubica pod komandom princa’

“To je za mene izuzetno opasan potez SAD-a”, kazala je ona, ponovivši svoj apel od petka za uvođenje sankcija usmjerenih na imovinu princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Obavještajne službe SAD-a zaključile su u nedavno objavljenom izvještaju da je Khashoggija ubio saudijski tim ubica, koji su djelovali pod komandom Bin Salmana.

Neklasificirani izvještaj američkih obavještajaca, objavljen u petak, prvi put potvrđuje koju je ulogu, prema uvjerenjima vodećih obavještajnih rangova SAD-a, imao saudijski de facto vladar u ubistvu saudijskog novinara 2018. godine.

Reuters navodi kako je MBS “odobrio operaciju hvatanja ili ubijanja disidentskog novinara Jamala Khashoggija“, pozvavši se na ovaj izvještaj, dodavši kako je njegova objava napravljena “na način da ublaži štetu američko-saudijskim odnosima“.

Dokument ‘Khashoggijeva zabrana’

“Procjenjujemo kako je prijestolonasljednik Saudijske Arabije Mohammed bin Salman odobrio operaciju u Istanbulu (Turska) kako bi se zarobio ili ubio saudijski novinar Jamal Khashoggi“, prenosi Reuters izvještaj Ureda američkog direktora nacionalnih obavještajnih službi.

Američki državni sekretar Tony Blinken objavio dokument nazvan “Khashoggijeva zabrana“, što je uvođene restrikcija na izdavanje viza za 76 Sudijaca za koje se smatra da su bili direktno uključeni u teška kršenja prava disidenata, novinara i aktivista i članova njihovih porodica, uključujući one koji su učestvovali u Khashoggijevom ubistvu.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO