Trećina školske godine izgubljena zbog pandemije

Save the Children je pozvao svjetske čelnike da daju prioritet povratku djece u škole na najsigurniji mogući način.

Na vrhuncu epidemije 91 posto učenika u svijetu nije pohađalo nastavu (EPA - Ilustracija)

Djeca širom svijeta izgubila su u prosjeku 74 dana nastave, odnosno gotovo trećinu školske godine zbog pandemije korona virusa, a nejednakosti su se produbile, upozorila je nevladina organizacija Save the Children.

“Gotovo godinu dana nakon službenog proglašenja pandemije u svijetu, stotine miliona djece još ne idu u školu”, upozorila je u saopćenju Inger Ashing, glavna direktorica organizacije Save the Children, pozivajući da ih se vrati u školske klupe što je moguće prije.

Na vrhuncu pandemije 91 posto učenika u svijetu nije pohađalo nastavu, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Jaz između bogatih i siromašnih

Zatvaranje škola produbilo je jaz između bogatih i siromašnih zemalja, ali i unutar nacionalnih granica, između bogatih i siromašnih porodica, gradskih i seoskih domaćinstava, izbjeglica i osoba s invaliditetom i onih koji to nisu, ističe nevladina organizacija.

U Sjedinjenim Američkim Državama na početku pandemije COVID-19 više od 15 miliona djece od vrtića do srednje škole nije imalo dovoljno brzu internetsku vezu da bi moglo pratiti školu na daljinu.

Djeca u Latinskoj Americi, na Karibima i u južnoj Aziji propustila su gotovo tri puta više dana nastave od djece u zapadnoj Evropi, 110 prema 38, navodi organizacija za zaštitu prava djece, koja je analizirala podatke iz 194 zemlje i regije.

Veliki rizik od zlostavljanja

Osim što su propustila nastavu, djeca su izloženija i riziku od prisilnog rada, brakova i drugih oblika zlostavljanja, navodi organizacija.

Tri mjeseca do samita grupe G7, koji će se biti održan u junu u Velikoj Britaniji, Save the Children je pozvao “svjetske čelnike da daju prioritet povratku djece u škole na najsigurniji mogući način, a posebno djevojčicama”.

Pozvao je, također, vlade i donatore koji pomažu Svjetskom partnerstvu za obrazovanje da prikupe ciljanih pet milijardi dolara do 2025. godine.

Izvor: Agencije