Stručnjaci UN-a traže istragu o trovanju Navaljnog

Trovanje kritičara Kremlja je dio trenda nezakonitih ubijanja i pokušaja ubistva kritičara u zemlji i inozemstvu smišljenih da pošalju ‘zlokobno upozorenje’, kažu zvaničnice Ujedinjenih naroda.

Nakon petomjesečnog oporavka u Njemačkoj, Aleksej Navaljni se vratio u Rusiju u januaru, nakon čega je uhapšen (EPA)

Stručnjaci Ujedinjenih naroda za ljudska prava pozvali su na međunarodnu istragu o trovanju kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog i rekli da dosadašnji dokazi upućuju da su “vrlo vjerovatno upleteni” ruski vladini dužnosnic.

Njegovo trovanje bilo je dio trenda nezakonitih ubijanja i pokušaja ubistva kritičara u zemlji i inozemstvu smišljenih da pošalju “zlokobno upozorenje”, rekle su Agnes Callamard, posebna izvjestiteljica UN-a za vansudska, prijeka ili proizvoljna pogubljenja, i Irene Khan, stručnjakinja UN-a za slobodu mišljenja i izražavanja.

Navaljni (44) se razbolio u Sibiru i prebačen je u Njemačku, koja je saopćila da je našla dokaze da je otrovan novičokom, zabranjenim nervnim otrovom, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Rusija opovrgava bilo kakvu ulogu u njegovoj bolesti te kaže da nije vidjela dokaze da je otrovan.

Nakon petomjesečnog oporavka u Njemačkoj, Navaljni se vratio u Rusiju u januaru.

Moguće pokretanje krivične odgovornosti

Uhapšen je na dolasku u Moskvu i osuđen na dvije i po godine zatvora zbog kršenja odredbi uvjetne zatvorske kazne.

“S obzirom na neadekvatan odgovor domaćih vlasti, upotrebu zabranjenog hemijskog oružja i očit obrazac pokušaja ciljanih ubistva, vjerujemo da bi hitno trebalo provesti međunarodnu istragu kako bi se utvrdile činjenice i razjasnile sve okolnosti u vezi s trovanjem gospodina Navaljnog”, piše u izjavi stručnjakinja UN-a.

Callamard i Khan također su objavile tekst pisma ruskim vlastima od 30. decembra, obavještavajući Moskvu da istražuju trovanje.

U pismu se kaže da će, dokažu li se optužbe, ruski dužnosnici biti podvrgnuti krivičnoj odgovornosti zbog “sudjelovanja ili zapovijedi u pokušaju ubistva, ili zbog toga što nisu osigurali da podređeni ne sudjeluju u tim akcijama”.

Izvor: Agencije