SAD uvodi sankcije ruskim zvaničnicima zbog trovanja Navalnog

SAD je najavio uvođenje sankcija visokim ruskim zvaničnicima, kao odgovor na trovanje i pritvaranje ruskog opozicionara Alekseja Navalnog.

Navalni se trenutno nalazi na odsluženju dvoipogodišnje zatvorske kazne na koju je osuđen zato što je prekršio uvjetnu kaznu dok se u Njemačkoj oporavljao od trovanja za šta optužuje Kremlj (EPA)

Sjedinjene Američke Države su u utorak najavile uvođenje sankcija visokim ruskim zvaničnicima, kao odgovor na trovanje i pritvaranje ruskog opozicionara Alekseja Navalnog, a jedan od njih je šef ruske Federalne službe sigurnosti (FSB) Aleksandar Bortnikov.

Sankcije, koje su usmjerene posebno na sedam visokih zvaničnika, uvedene su “u konsultacijama sa partnerima iz Evropske unije” i predstavljaju “jasan signal” Moskvi, izjavio je neimenovani američki zvaničnik, prenosi Beta.

“Ponovo apeliramo na hitno i bezuvjetno oslobađanje Navalnog”, dodao je on, ističući da su američke obavještajne službe zaključile da je ruska vlada odgovorna za trovanje Navalnog.

Navalni se trenutno nalazi na odsluženju dvoipogodišnje zatvorske kazne na koju je osuđen zato što je prekršio uvjetnu kaznu dok se u Njemačkoj oporavljao od trovanja za šta optužuje Kremlj.

Moskva će sigurno odgovoriti na sankcije koje bi Sjedinjene Američke Države mogle uvesti Rusiji zbog situacije s osuđenim opozicionarom Aleksejem Navalnim, izjavio je ranije u utorak ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Odgovor Rusije

“Odgovorit ćemo im bez greške. Jedno od osnovnih pravila diplomatije je reciprocitet. Nema poente da komentiram takav korak. Ponovili smo nekoliko puta šta mislimo o nelegitimnim jednostranim sankcijama koje američke kolege planiraju koristiti, bez osnova. To se dešava praktično uvijek, a onda Evropska unija prati poteze SAD-a”, rekao je on.

Lavrov dodaje da SAD “nema ništa kazati o tvrdnjama o navodnom trovanju Navalnog”, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

Navalni je 20. augusta prebačen u grad Omsk, nakon što je kolabirao na letu Tomsk – Moskva.

Pao je u komu i bio jedno vrijeme na respiratoru na intenzivnoj njezi, a dva dana kasnije je prebačen u Berlin na liječenje.

Njemačka je 2. septembra saopćila da je utvrdila da je Navalni otrovan nervnim agensom novičok.

Izvor: Agencije