COVAX: Količina vakcina za BiH smanjena na 108.000

Isporuka 237 miliona doza AstraZenecine vakcine za 142 zemlje bit će do kraja maja, tvrde iz programa.

COVAX tvrdi da je rok za prvu isporuku vakcina koje se proizvode u Indiji, februar i mart (Reuters)
COVAX tvrdi da je rok za prvu isporuku vakcina koje se proizvode u Indiji, februar i mart (Reuters)

Programu COVAX danas je odobrena nabavka oko 1,8 milijardi doza vakcina u 2021. godini, što je za oko 500 miliona više nego što je planirano krajem prošle godine, saopšteno je iz GAVI-ja, organizacije zadužene za koordinaciju COVAX programa.

Prvi čovjek GAVI-ja, Seth Berkley, izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare da se u COVAX-u nadaju da će uspješno okončati pregovore o nabavci dodatnih 1,1 milion doza vakcina Novavax.

On je objasnio da je došlo do zastoja u isporuci za COVAX određenog broja vakcina kompanija Pfizer/BioNTech zbog dodatnih zahtijeva proizvođača u vezi s isplatom obeštećenja, prenio je Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Savjetnik pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) Bruce Elwood potvrdio je da je još validan plan da u okviru COVAX-a, u prvih 100 dana ove godine započne vakcinacija u svim zemljama učesnicama u tom programu, pod uslovom da se proizvođači pridržavaju dogovorenih rokova isporuke.

Do kraja maja isporuka 237 miliona vakcina

Reuters dodaje da je COVAX objavio da će isporučiti 237 miliona doza AstraZenecine vakcine za 142 zemlje do kraja maja.

Naveli su da je rok za prvu isporuku vakcina koje se proizvode u Indiji, februar i mart, a za drugu april i maj.

Prema tom planu, BiH bi u periodu od februara do maja trebala dobiti 108.000 vakcina AstraZenece. Uz to, BiH sljeduje i ranije dogovorena količina od 23.400 vakcina Pfizera.

U periodu od februara do maja Srbija treba dobiti 295.200, Sjeverna Makedonija i Kosovo po 100.800, a Crna Gora 84.000 vakcina.

Količina namijenjena za BiH manja od one koja je navedena početkom februara. Tada je stajalo da će BiH dobiti 153.600 vakcina, a zašto je brojka umanjena, nije objašnjeno.

Koliko bi zemlje regije trebale dobiti u prvoj, a koliko u drugoj isporuci, nije saopšteno.

Okvirni rokovi trebali bi biti poznati do kraja sedmice.

Razgovor članova Predsjedništva BiH sa Ghebreyesusosm

U vezi vakcina COVAX-a, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i članovi Željko Komšić i Šefik Džaferović razgovarali su danas s generalnim direktorom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedrosom Adhanomom Ghebreyesusom.

Članovi Predsjedništva BiH su naglasili da je BiH još tokom prošle godine ispunila sve svoje finansijske i druge utvrđene obaveze te da isto očekuje od mehanizma COVAX i proizvođača vakcina koji djeluju u okviru tog programa.

„Zaključeno je da se u što hitnijem roku treba potpisati propratno pismo i sporazum o odšteti i odgovornosti između BiH i proizvođača, kao naknadno dodate obaveze te je razgovarano o spremnosti proizvođača da dostave svu količinu vakcina u jasno preciziranim rokovima”, istaknuto je iz Predsjedništva BiH, prenijela je Anadolija.

 

Izvor : Agencije

Povezane

U Sarajevu je održan sastanak trojice članova Predsjedništva BiH sa predsjedavajućim Vijeća ministara i entitetskim premijerima o nabavci vakcina protiv korona virusa.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO