Stotine nominacija za Nobelovu nagradu za mir

Nobelov odbor ne komentira ko je nominiran, ali oni koji su ih nominirali, a među kojima se nalaze članovi parlamenata širom svijeta te bivši dobitnici, mogu otkriti svoje kandidate.

Od ukupnog ovogodišnjeg broja kandidata, 234 su pojedinca i 95 organizacija (EPA)

Ukupno 329 nominacija stiglo je za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir, što je odraz velikog broja gorućih pitanja širom svijeta na polju ljudskih prava, izjavio je sekretar odbora koji dodjeljuje nagradu.

“Ovo je treći najveći broj nominiranih ikad”, rekao je za Reuters sekretar norveškog Nobelovog odbora Olav Njoelstad.

Rekordnih je bilo 376 kandidata 2016. godine, prenosi Hina.

Od ukupnog ovogodišnjeg broja, 234 su pojedinca i 95 organizacija.

Navaljni, Thunberg, WHO, Trump…

“To odražava veliki međunarodni interes za Nobelovu nagradu za mir. Vjerovatno ukazuje na postojanje određenog broja neriješenih sukoba, ratova i problema koji se tiču ljudskih prava širom svijeta”, kazao je Njoelstad.

Nobelov odbor ne komentira ko je nominiran, ali oni koji su ih nominirali, a među kojima se nalaze članovi parlamenata širom svijeta te bivši dobitnici, mogu otkriti svoje kandidate.

Rus Aleksej Navaljni, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Šveđanka Greta Thunberg među nominiranima su za ovogodišnju nagradu, prema Reutersovoj anketi norveških zastupnika čije su nominacije pobijedile proteklih godina.

COVAX program, koji osigurava jednak pristup vakcinama protiv COVID-19 za siromašne zemlje, također je u igri, kao i američka aktivistica za ljudska prava Stacey Abrams i bjeloruske disidentice Svetlana Tihanovskaja, Marija Kolesnikova i Veronika Cepkalo.

Reporteri bez granica, Međunarodna mreža za provjeru činjenica i Odbor za zaštitu novinara također su nominirani.

Odbor održao prvi sastanak

Na listi je i bivši američki predsjednik Donald Trump, njegov zet Jared Kushner i Kushnerov pomoćnik iz Bijele Kuće Avi Berkowitz, nominiran zbog posredovanja pri normalizaciji odnosa između Izraela i nekoliko arapskih zemalja.

Odbor od pet članova održao je prvi sastanak u petak, rekao je Njoelstad.

Sastajat će se jednom mjesečno kako bi raspravio o kandidatima prije nego što proglase laureata u oktobru.

Izvor: Agencije