Njemačka planira produžiti ‘lockdown’ do 28. marta

Neke mjere će biti ublažene od 8. marta kao što je povećanje maksimalnog broja osoba iz dvije kuće u jednom domaćinstvu.

Angela Merkel i premijeri će morati odlučiti koliki broj zaraženih na 100.000 stanovnika će značiti da li će se mjere pojačati ili ublažiti (EPA)
Angela Merkel i premijeri će morati odlučiti koliki broj zaraženih na 100.000 stanovnika će značiti da li će se mjere pojačati ili ublažiti (EPA)

Njemačka planira produžiti “lockdown” do 28. marta, ali će neke mjere biti ublažene od 8. marta.

Prema nacrtu zakona do kojeg je došao Fokus Online, postignut je sporazum između kancelarke Angele Merkel i premijera 16 njemačkih pokrajina, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Merkel će u srijedu razgovarati s premijerima njemačkih pokrajina pošto je broj oboljelih od COVID-19 od početka pandemije premašio 2,4 miliona.

Od 8. marta u jednom domaćinstvu će moći biti maksimalno po pet osoba iz dvije kuće, ne računajući djecu mlađu od 14 godina, a do sada je moglo biti po dvoje.

Izbjegavati putovanja unutar države

Cvjećare i knjižare, saloni za tetovaže i saloni za manikir će moći ponovo biti otvoreni.

Merkel i premijeri će morati odlučiti koliki broj zaraženih na 100.000 stanovnika će značiti da li će se mjere pojačati ili ublažiti.

U dokumentu u koji je Reuters imao uvid se navode samo dvije opcije – 35 i 50.

Kako se približava Uskrs, u nacrtu se navodi kako će se apelirati na građane da izbjegnu putovanja unutar države, dodavši, međutim, da će biti moguće ograničene posjete tokom praznika.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO