Lavrov: Odgovorit ćemo Americi ako nam uvedu sankcije

Jedno od osnovnih pravila diplomatije je reciprocitet; nema poente da komentiram takav korak, poručio je ruski ministar vanjskih poslova.

Sergej Lavrov: Nemamo ništa reći o tvrdnjama o navodnom trovanju Alekseja Navaljnog (EPA)
Sergej Lavrov: Nemamo ništa reći o tvrdnjama o navodnom trovanju Alekseja Navaljnog (EPA)

Moskva će sigurno odgovoriti na sankcije koje bi Sjedinjene Američke Države mogle uvesti Rusiji zbog situacije s osuđennim opozicionarom Aleksejem Navaljnim, izjavio je u utorak ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov.

“Odgovorit ćemo im bez greške. Jedno od osnovnih pravila diplomatije je reciprocitet. Nema poente da komentiram takav korak. Ponovili smo nekoliko puta šta mislimo o nelegitimnim jednostranim sankcijama koje američke kolege planiraju koristiti, bez osnova. To se dešava praktično uvijek, a onda Evropska unija prati poteze SAD-a”, rekao je on.

Lavrov dodaje da SAD “nema ništa kazati o tvrdnjama o navodnom trovanju Navaljnog”, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

‘Umjesto saradnje – kazna’

“Svi oni koji su ga liječili kriju informacije koje mogu pomoći da shvatimo šta se stvarno desilo s njim. Umjesto iskrene saradnje, oni nas počinju kažnjavatiu. Smatram da ne služi na čast onome ko donosi takve odluke”, kazao je Lavrov.

Navaljni je 20. augusta prebačen u grad Omsk, nakon što je kolabirao na letu Tomsk – Moskva.

Pao je u komu i bio jedno vrijeme na respiratoru na intenzivnoj njezi, a dva dana kasnije je prebačen u Berlin na liječenje.

Njemačka je 2. septembra saopćila da je utvrdila da je Navaljni otrovan nervnim agensom novičok.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO