Kurz: Nećemo se više oslanjati na EU za vakcine

Kancelar je ukazao da samo Austrija ima potrebu za 30 miliona doza vakcina protiv korona virusa.

Eksperti smatraju kako će se narednih godina dvije trećine stanovništva Austrije morati vakcinisati (EPA)

Austrija i Danska ubuduće se neće više oslanjati na Evropsku uniju i zajedno s Izraelom radit će na vakcini protiv korona virusa, poručio je u utorak austrijski kancelar Sebastian Kurz.

Kurz je, pred put u Izrael, najavio promjenu kursa u strategiji borbe protiv korona virusa, prenosi Tanjug, pozivajući se na austrijske medije.

“Ubuduće se više nećemo oslanjati na EU i zajedno ćemo s Izraelom narednih godina proizvoditi vakcine druge generacije protiv daljih sojeva, kao i zajedno istraživati mogućnosti liječenja“, naglasio je.

Austrijski kancelar je, u pisanoj izjavi agenciji APA, ukazao da samo Austrija ima potrebu za 30 miliona doza vakcina.

Vakcine druge generacije

Ukazao je da je pristup preko EU-a bio u osnovi ispravan, ali da je Evropska agencija za lijekove (EMA) prespora u odobravanju vakcina te da dolazi do problema s isporukama.

“Moramo se pripremiti na dalje mutacije i ne bismo trebali više zavisiti samo od EU-a u proizvodnji vakcina druge generacije“, naglasio je Kurz.

Eksperti smatraju kako će se narednih godina dvije trećine stanovništva morati vakcinisati.

Kurz u Izrael putuje zajedno s danskom kolegicom Mette Frederiksen, a premijer Izraela Benjamin Netanjahu najavio je da će s njima razgovarati o saradnji u proizvodnju vakcina.

Izvor: Agencije