IEA: Snažno porasle emisije ugljen-dioksida

Emisije energetskog sektora su u decembru bile 2,0 posto – ili 60 miliona tona – iznad nivoa u decembru 2019, godine.

Međunarodna agencija za energiju navodi da su, nakon najniže stope u aprilu, svjetske emisije snažno porasle (EPA)
Međunarodna agencija za energiju navodi da su, nakon najniže stope u aprilu, svjetske emisije snažno porasle (EPA)

Nakon godine historijskog pada zbog pandemije COVID-19, emisije ugljen-dioksida koje proizvodi energetski sektor snažno su porasle, upozorila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

“Nakon najniže stope u aprilu, svjetske emisije snažno su porasle iznad nivoa koji su bili izmjereni u decembru 2019. godine”, navodi IEA.

Emisije energetskog sektora tako su u decembru bile 2,0 posto – ili 60 miliona tona – iznad nivoa u decembru 2019. godine, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“Skok emisija ugljen-dioksida u svijetu krajem godine veliko je upozorenje na činjenicu da nismo dovoljno uradili kako bismo ubrzali tranziciju na čiste energije širom svijeta”, upozorio je izvršni direktor IEA-e Fatih Birol.

“Ako se ekonomski skok, koji se očekuje ove godine, potvrdi – a ne provede se velika politička promjena u najvećim ekonomijama planeta – tada će svjetske emisije vjerovatno rasti u 2021. godini”, naglasio je.

Historijski pad za čovječanstvo

Emisije energetskog sektora u cijelom svijetu pale su za 5,8 posto lani, što je gotovo dvije milijarde tona ugljen-dioksida i najveći je historijski pad za čovječanstvo, prema zadnjim podacima IEA-e objavljenima u posebnom izvještaju.

IEA je prethodno govorila o još snažnijem padu, od 7,0 posto.

Pad je uglavnom slijedio zbog pada korištenja goriva za cestovni i zračni saobraćaj.

“Nakon obnova putovanja i ekonomskih aktivnosti, potrošnja goriva i emisija plina povezanih s tim ponovno raste”, navodi agencija IEA.

Međutim, globalni podatak za 2020. godinu prikriva veliki disparitet među zemljama.

Tako su se emisije u Kini povećale za 0,8 posto u 2020. godini, zbog brzog oporavka aktivnosti, a u Sjedinjenim Američkim Državama pale su za 10 posto.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO