CDC: Varijante COVID-a 19 ‘realna prijetnja’ napretku

SAD-u prijeti da izgubi sva nedavna postignuća u borbi protiv pandemije, a nove varijante su realna prijetnja za stanovnike, kaže čelnica CDC-a.

Jednokratno cjepivo protiv korona virusa koje su razvili Johnson & Johnson, treće cjepivo protiv COVID-a 19 odobreno za upotrebu u SAD-u, počet će se primjenjivati od utorka (EPA)

Rochelle Walensky, voditeljica američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) upozorila je da SAD-u prijeti da izgubi sva nedavna postignuća u borbi protiv pandemije, naglasivši da su nove varijante “realna prijetnja” za stanovnike SAD-a i za napredak postignut cijepljenjem.

Walensky je rekla da je zabrinuta novim podacima nakon što je prošle sedmice zabilježeno dnevno gotovo 70.000 novih slučajeva, nazvavši to “vrlo visokim brojem”, prenosi Hina.

U istom je razdoblju bilo 2.000 smrtnih ishoda u jednom danu, dodala je.

Realna prijetnja

“Molim vas, dobro me poslušajte: s tom razinom slučajeva, sa širenjem novih sojeva, u potpunosti gubimo teško stečenu osnovu”, kazala je Walensky.

“Te varijante vrlo su realna prijetnja našem narodu i našem napretku”, dodala je.

Cirkulira mnogo različitih varijanti korona virusa, no zdravstveni stručnjaci posebno su zabrinuti zbog nekoliko njih za koje se čini da se brže prenose, uključujući one koje su najprije otkrivene u Ujedinjenom Kraljevstvu, Južnoj Africi i Brazilu.

Jednokratno cjepivo protiv korona virusa koje su razvili Johnson & Johnson, treće cjepivo protiv COVID-a 19 odobreno za upotrebu u SAD-u, počet će se primjenjivati ​​od utorka.

Izvor: Agencije