WHO o vakcini AstraZenece: Korist veća od rizika

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije potvrdili su ocjenu koju je dan ranije dala Evropska agencija za lijekove.

Mnoge evropske zemlje obustavile su ranije vakcinisanje ovom vakcinom (EPA)
Mnoge evropske zemlje obustavile su ranije vakcinisanje ovom vakcinom (EPA)

Koristi koje se vezuju uz AstraZenecinu vakcinu protiv korona virusa veće su od rizika, zaključili su stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), potvrdivši ocjenu koju je dan ranije dala Evropska agencija za lijekove (EMA).

“AstraZenecina vakcina (…) i dalje ima pozitivan omjer koristi i rizika, s golemim potencijalom prevencije zaraze i smanjenja smrti u cijelome svijetu”, ističe u saopćenju Svjetski savjetodavni odbor za sigurnost vakcina (GACVS) Svjetske zdravstvene organizacije.

Stručnjaci GACVS-a održali su 16. i 19. marta virtuelni sastanak kako bi proučili raspoložive informacije i podatke o “slučajevima tromboembolije (zgrušavanja krvi) i trombocitopenije (smanjenog broja trombocita) nakon vakcinisanja AstraZenecinom vakcinom protiv COVID-a 19”.

Pošto su analizirali podatke kliničkih ispitivanja i izvještaja o sigurnosti vackina na osnovu podataka dobijenih iz Evrope, Velike Britanije, Indije i iz Vigibaze, svjetske baze podataka WHO-a, zaključili su da “raspoloživi podaci ne upućuju na opći porast poremećaja koagulacije (…) nakon primjene vakcina za COVID-19”.

“Stope prijavljenih slučajeva tromboembolije nakon primjene vakcina protiv COVID-a 19 odgovaraju očekivanom broju”, pišu.

Nastavak vakcinisanja

Iako su nakon vakcinisanja AstraZenecom u Evropi prijavljeni veoma rijetki slučajevi tromboembolije u kombinaciji s trombocitopenijom, poput posebnog oblika venske tromboze mozga, “nije sigurno da su oni posljedica vakcinisanja”, dodaju.

Mišljenje stručnjaka WHO-a dolazi nakon ocjene EMA-e koja je u četvrtak objavila da je AstraZenecina vakcina protiv COVID-a 19, čiju je primjenu obustavio niz zemalja EU-a, “sigurno i djelotvorno”.

Dok je čekao stručno mišljenje, WHO je u četvrtak ponovo pozvao na nastavak vakcinisanja tom vakcinom.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO