State Department: Sjeverni tok 2 je loš posao

Državni sekretar SAD-a Anthony Blinken izjavio je da je Sjeverni tok 2 ‘loš posao’ i ruski projekat namijenjen podjeli Evrope.

Bilo koji entitet uključen u gasovod Sjeverni tok 2 riskira američke sankcije i treba odmah napustiti rad na gasovodu, poručuje State Department (EPA)

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Anthony Blinken izjavio je u četvrtak da je Sjeverni tok 2 “loš posao” i ruski projekat namijenjen podjeli Evrope, navodi se u saopćenju State Departmenta.

“Kao što je predsjednik rekao, Sjeverni tok 2 je loš posao – za Njemačku, za Ukrajinu i za naše saveznike i partnere u centralnoj i istočnoj Evropi”, poručio je Blinken, prenosi Tanjug.

On je naglasio da odjeljenje prati napore na kompletiranju gasovoda Sjeverni tok 2 i procjenjuje informacije u vezi sa entitetima za koje se čini da su u to uključeni.

‘Geopolitički projekt’

U saopćenju se također navodi da je više američkih administracija jasno stavilo do znanja da je taj gasovod “ruski geopolitički projekt namijenjen podjeli Evrope i slabljenju evropske energetske sigurnosti”.

Blinken je ukazao na to da Zakon o sankcijama koji je Kongres usvojio 2019. i dopunio 2020. godine ima značajnu podršku dvostranačke kongresne većine, kao i da je administracija predsjednika Joea Bidena posvećena poštovanju tog zakona.

“Odjeljenje ponavlja upozorenje da bilo koji entitet uključen u gasovod Sjeverni tok 2 riskira američke sankcije i da treba odmah da napustiti rad na gasovodu”, poručuje State Department.

Izvor: Agencije