Sjeverna Koreja prekida odnose s Malezijom

Izručenje svog državljanina Sjverna Koreja je nazvala podlim činom i neoprostivo teškim zločinom malezijskih vlasti, kojim se krše priznati međunarodni zakoni.

Zastava Sjeverne Koreje ispred ambasade u Kuala Lumpuru (Edgar Su/Reuters)

Sjeverna Koreja je najavila da će prekinuti diplomatske odnose s Malezijom, nakon što je tamošnji sud presudio da njen državljanin može biti izručen u Sjedinjenim Američkim Državama zbog optužbi za pranje novca.

Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje također je upozorilo da će Washington snositi posljedice zbog ovog slučaja, a izručenje njenog državljanina je nazvalo podlim činom i neoprostivo teškim zločinom malezijskih vlasti, kojim se krše priznati međunarodni zakoni, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters i agenciju KCNA

Pranje novca i lažni dokumenti

Početkom marta najviši sud Malezije presudio je da državljanin Sjeverne Koreje Mun Chol Myong može biti izručen u SAD, nakon što je uhapšen 2019. godine po potjernici američkih vlasti za pranje novca i izdavanje lažnih dokumenata koje su pratile nelegalne pošiljke u Sjevernu Koreju.

Nekada bliske veze Malezije sa Sjevernom Korejom su narušene nakon što je otuđeni polubrat korejskog lidera Kim Jong-nam umro na aerodromu u Kuala Lumpuru u februaru 2017. godine, nakon što su ga dvije žene poprskale nervnim otrovom po licu.

Izvor: Agencije