Zastupnički dom Kongresa SAD-a prihvatio imigracijski zakon

Zakon ‘Američki san i obećanje’ stvara put za ‘Sanjare’, imigrante koji su stigli u SAD u ranoj dobi s roditeljima.

Stručnjaci ne očekuje da će zakon dobiti dovoljno republikanskih glasova da prođe i u Senatu (EPA)

Zastupnički dom Kongresa SAD-a prihvatio je zakon “Američki san i obećanje” u četvrtak, prvi imigracijski zakon o kojem se glasalo nakon što je predsjednik Joe Biden preuzeo dužnost.

Zakon, kojim će oko 2,5 miliona migranata bez dokumenata dobiti priliku zatražiti državljanstvo, prošao je sa 228 prema 197 glasova u Zastupničkom domu, koji kontroliraju demokrati, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Prijedlog stvara put za “Sanjare”, imigrante koji su stigli u SAD u ranoj dobi s roditeljima.

Također uključuje zaštite i potencijalni put za državljanstvo za nositelje privremenog zaštićenog statusa, koji uključuje one iz zemalja poput Haitija i Venezuele.

Zastupnički dom odobrio je 2019. godine sličnu verziju prijedloga zakona, no to je propalo jer je Senat, kojim dominiraju republikanci, favorizirao politiku ograničavanja legalne i ilegalne imigracije.

Poljoprivrednici bez dokumenata

Zastupnički dom također je glasao o drugom imigracijskom zakonu u četvrtak, pod nazivom zakon o modernizaciji poljoprivredne radne snage.

Tim bi se zakonom dopustilo da više od milion poljoprivrednih radnika bez dokumenata zatraži legalni status ako su radili najmanje 180 dana u poljoprivredi.

Zakon o “Američkom snu i obećanju” i zakon o modernizaciji poljoprivredne radne snage smatraju se pojedinačnim imigracijskim zakonima koji su odvojeni od Bidenovog obuhvatnog zakona kojim se predlaže osmogodišnji put za stjecanje državljanstva za gotovo 11 miliona imigranata bez dokumenata.

Stručnjaci kažu kako se ne očekuje da će Bidenov zakon dobiti dovoljno republikanskih glasova da prođe u Senatu, no manji imigracijski zakoni za “Sanjare” imaju bolju mogućnost dobiti najmanje 10 republikanskih glasova u Senatu, podijeljenom između republikanaca i demokrata.

Izvršni direktor Amazona Jeff Bezos oglasio se na Instagramu dok su se zastupnici pripremali za glasanje i pozvao ih da prihvate zakon.

Bezos je rekao da je njegov otac u SAD sa Kube došao sam sa 16 godina i uspio zbog “čvrstine, odlučnosti i podrške i dobrote” Amerikanaca.

Za republikance je zakon ‘neizvediv’

“Nadam se da će kreatori politike sarađivati kako bi ‘Sanjarima’ stvorili put da dobiju državljanstvo i dali prednost raznovrsnijim imigracijskim reformama”, napisao je Bezos, dodavši da “porodice Amerikanaca to zaslužuju”

No, neki zastupnici, poput republikanke Marije Elvire Salazar, ne misle da je zakon dobar put.

Salazar je u srijedu predvodila grupu od devet republikanskih zastupnika u iznošenju protuargumenata imigracijskog plana demokrata, koji su nazvali “neizvedivim” u jeku sve jače krize na južnoj granici.

Sekretar nacionalne sigurnosti Alejandro Mayorkas nedavno je rekao da su pokušaji graničnih prlaza gotovo dosegli najviši nivo u posljednjih 20 godina.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO