Napad dronovima izazvao požar u rafineriji u Saudijskoj Arabiji

Napad dronovima na rafineriju u glavnom gradu Saudijske Arabije Rijadu izazvao je požar koji je brzo stavljen pod kontrolu.

Pripadnici pokreta Husi su potvrdili da su sa šest dronova napali to postrojenje u Rijadu, vlasništvo saudijskoog naftnog giganta Aramco (Reuters)
Pripadnici pokreta Husi su potvrdili da su sa šest dronova napali to postrojenje u Rijadu, vlasništvo saudijskoog naftnog giganta Aramco (Reuters)

Napad dronovima na rafineriju u glavnom gradu Saudijske Arabije Rijadu izazvao je požar koji je brzo stavljen pod kontrolu, saopćilo je saudijsko ministarstvo energetike.

Za napad su odgovornost preuzeli pobunjenici iz jemenskog pokreta Husi, prenosi Beta.

“Rafinerija u Rijadu napadnuta je dronovima što je izazvalo požar koji je pod kontrolom”, saopćilo je ministarstvo.

Zvanična saudijska novinska agencija SPA je navela riječi zvaničnika u ministarstvu energetike da u napadu nije bilo povrijeđenih niti je načinjena šteta i da on nije utjecalo na snabdijevanje naftom u postrojenju, prenosi agencija AP.

Napad dronovima

Pripadnici pokreta Husi su odvojeno potvrdili da su sa šest dronova napali to postrojenje u Rijadu, vlasništvo saudijskoog naftnog giganta Aramco.

Saudijska Arabija oštro je osudila napad navodeći da je njegov da se ugrozi “stabilnost i sigurnost svjetskog snabdijevanja naftom”.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom bori se protiv pokreta Husi u Jemenu od marta 2015. nekoliko mjeseci nakon što su pobunjenici zauzeli glavni grad Jemena, Sanu.

Koalicija podržava vladine snage u Jemenu dok pokret Husi podržava Iran.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO