Kineska vojska zbog kamera zabranila automobile Tesle

Vlasti se plaše da kamere koje su ugrađene u vozila američkog proizvođača mogu prikupljati osjetljive podatke.

Tesla, kao i drugi proizvođači automobila, koristi nekoliko manjih kamera, većinom postavljenih na vanjsku stranu vozila (Reuters)
Tesla, kao i drugi proizvođači automobila, koristi nekoliko manjih kamera, većinom postavljenih na vanjsku stranu vozila (Reuters)

U automobilima marke Tesla zabranjeno je ulaziti u kineske vojne komplekse i stambene zgrade, zbog zabrinutosti da kamere koje su ugrađene u vozila mogu prikupljati osjetljive podatke.

Prema naredbi koju je izdala kineska vojska, od vlasnika automobila Tesla zahtijeva se da svoja vozila parkiraju van vojnih prostora, tvrde osobe upoznate s temom, koje su tražile da ostanu anonimne.

Zabrana, koja je ove sedmice proširena i na osobe koje koriste vojne stanove, pojačala je zabrinutost da najveći proizvođač električnih vozila na svijetu prikuplja osjetljive podatke preko kamera ugrađenih u njih, što kineska vlada ne može niti otkriti niti kontrolisati, tvrdi jedan od izvora.

Višenamjenske kamere i ultrazvučni senzori u Teslinim automobilima mogu „izložiti lokacije“, a vozilima je zabranjen i pristup vojnim stambenim kompleksima, kako bi se osigurala sigurnost povjerljivih vojnih podataka, navodi se u obavijesti koja kruži kineskim društvenim mrežama.

Upad hakera u sistem

Predstavnik Tesle u Kini odbio je komentirati informaciju, a Ministarstvo odbrane Kine nije odgovorilo na upit, koji mu je poslat poslije završetka radnog vremena.

Tesla, kao i drugi proizvođači automobila, koristi nekoliko manjih kamera, većinom postavljenih na vanjsku stranu vozila, kako bi se olakšalo parkiranje, omogućile funkcije autopilota i autonomne vožnje.

Ovo nije prvi put da se Tesla našao u nezgodnoj situaciji zbog korištenja kamera. Prošle sedmice, grupa hakera objavila je da je došla do snimaka s kamera, među kojima su i oni iz Teslinog skladišta u Šangaju.

Hakeri tvrde da su pristupili čak 222 kamere u fabrikama i skladištima Tesle, kako bi dokazali koliko je raširen video-nadzor i lakoću kojom se može upasti u sisteme.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO