Fosilna goriva zabranila lani 43 grada u svijetu

Broj gradova koji su djelimično ili potpuno zabranili fosilna goriva skočio je 2020, dok 1.300 gradova sa ukupno milijardu stanovnika ima ciljeve ili politike obnovljive energije.

Gotovo 800 gradova obavezalo se prošle godine na neto nultu emisiju (EPA)

Broj gradova koji su djelimično ili potpuno zabranili fosilna goriva skočio je 2020. godine pet puta na 43, dok 1.300 gradova sa ukupno milijardu stanovnika ima ciljeve ili politike obnovljive energije, prema u četvrtak objavljenom izvještaju think-tank grupe REN21 (Renewable Energy Network21).

U Izvještaju o globalnom statusu obnovljivih izvora u gradovima za 2021, navodi se da su gradovi u kojima živi 55 posto svjetske populacije odgovorni za 75 procenata globalnih emisija, prenosi Tanjug

Grupa REN21 ističe da je brza zamjena fosilnih goriva obnovljivom energijom u sistemu grijanja, hlađenja i transporta presudan faktor za uspjeh klimatskih strategija gradova.

“Zbog svog velikog utjecaja na klimu, gradovi su najbolji izbor za planiranje, razvoj i izgradnju obnovljive budućnosti. Ali, prečesto je njihov potencijal za takvu preobrazbu u velikoj mjeri nedovoljno iskorišten”, kaže izvršna direktorica REN21, Rana Adib.

Dodaje da je u urbanim i gusto naseljenim sredinama težak posao pretočiti ambicije o niskoj emisiji ugljika u stvarnost, te da nacionalne vlade treba novac, kapacitete i prije svega zakonodavnu moć da prepuste lokalnim vlastima.

Zabrana fosilnih goriva

Pored 43 grada, koja su zaključno s prošlom godinom uvela zabranu fosilnih goriva za grijanje i transport, što je pet puta više nego 2019. godine, u izvještaju se otkriva da to uskoro namjerava da učini još 20 gradova.

Prema izvještaju, prošlogodišnje zaključavanje koje je naglo paraliziralo saobraćaj, i potpuna promjena načina života, rezultirali su čistijim zrakom i manje bučnim okruženjem i “omogućili građanima da vide kako izgledaju alternative krcatim putevima i zagađenom nebu”.

U dokumentu također piše da na globalnom nivou 830 gradova u 72 zemlje ima obavezujuće ciljeve obnovljive energije, a gotovo 800 provodi mjere podrške za projekte obnovljivih izvora u svojim gradovima.

Više od 10.500 gradova u svijetu usvojilo je ciljeve za smanjenje emisije CO2, dok se gotovo 800 obavezalo prošle godine na neto nultu emisiju, što je za više od 100 gradova više nego 2019, pokazuje ovaj izvještaj.

Izvor: Agencije