FBI: Porast internet kriminala košta Amerikance 4,2 milijarde dolara

FBI je prošle godine primio rekordan broj žalbi građana u vezi sa cyber zločinima i prevarama povezanim sa pandemijom COVID-a 19.

Centar za žalbe na internet zločine FBI-a primio je ukupno 791.790 prijava u 2020. godini (EPA)

Američki Federalni istražni biro (FBI) saopćio je da je prošle godine primio rekordan broj žalbi građana u vezi sa cyber zločinima i prevarama povezanim sa pandemijom COVID-a 19, a sve to je ukupno koštalo Amerikance 4,2 milijarde dolara, prenosi Beta Glas Amerike (Voice of America – VoA).

Centar za žalbe na internet zločine FBI-a primio je ukupno 791.790 prijava u 2020. godini, što je 69 posto više nego u 2019. i najveći je godišnji broj od kada je centar osnovan prije dvije decenije, saopštio je FBI.

Najefikasnija prevara je i dalje zloupotreba poslovnog e-maila (Business E-Email Compromise ili BEC), koja je prema izvještaju, dovela do gubitka od milijardu i 800 miliona dolara.

Kada cyber kriminalac uspije da dobije pristup poslovnom e-mailu, onda to iskoristi da neovlašteno prebaci novac na svoj bankarski račun.

Epidemija korona virusa dala je prevarantima nove prilike za krađu. Centar FBI primio je više od 28.500 žalbi od ljudi koji imaju problema da se izbore sa pandemijom, ali se u izvještaju ne navodi koliki je ukupan gubitak u toj oblasti.

“Ti kriminalci koriste ‘phishing’, ‘spuffing’, iznuđivanje i druge vrste prevara na internetu da napadnu najranjivije u našem društvu – zdravstvene radnike koji traže opremu za ličnu zaštitu, porodice koje traže informacije o stimulus čekovima kako bi platili račune i mnoge druge”, navodi se u izvještaju.

Hiljade žalbi

Centar je primio hiljade žalbi u vezi sa nadoknadama za nezaposlene uslijed COVID-a i programima za zajam malim preduzećima, koje je Kongres usvojio prošle godine.

Program za zaštitu plata (Paycheck Protection Program ili PPP) koji je finansirao Kongres pokazao se kao magnet za prevarante.

Prošlog marta, Kongres je usvojio zakon, kojim je osnovan program sa 349 milijardi dolara kojima bi se finasirali zajmovi malim biznisima koje oni ne bi morali da vrate ukoliko zadrže zaposlene na svom platnom spisku.

Sekretarijat za pravosuđe podigao je optužnice protiv brojnih pojedinaca zbog toga što su zloupotrijebili program prividno osnivajući kompanije i koristeći druge malverzacije.

Posljednjih mjeseci, pojavile su se brojne nove sheme u vezi sa vakcinama protiv COVID-a 19, u okviru kojih se od građana traži da plate kako bi primili vakcinu, da se registriraju na listu čekanja i tako među prvim dobiju vakcinu.

“Lažno oglašavanje u vezi sa vakcinama pojavilo se na društvenim mrežama, ili je stizalo do građana e-mailom, telefonom, online, i od nepoznatog izvora”, objašnjava FBI u izvještaju.

Centar za žalbe na internet zločine osnovan je 2000. u okviru napora FBI-a da se bori protiv cyber kriminala. Do danas je primio 5,8 miliona žalbi, od kojih su neke proslijeđene agencijama za provođenje zakona, kako bi provele istragu.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO