Senat potvrdio Williama Burnsa za šefa CIA-e

Bivši američki ambasador u Jordanu i Rusiji je služio i u demokratskoj i u republikanskoj administraciji te je prvi karijerni diplomata koji će voditi Centralnu obavještajnu agenciju.

Burnsovi prioriteti su ljudi, partnerstvo, Kina i tehnologija (EPA)

Američki Senat jednoglasno je potvrdio diplomatu Williama Burnsa za šefa Centralne obavještajne agencije (CIA).

Burns (64), kandidat predsjednika Joea Bidena, koji je služio i u demokratskoj i u republikanskoj administraciji, prvi je karijerni diplomata koji će voditi CIA-u.

U Senatu su prethodnih godina potvrđene njegove kandidature za ambasadora u Jordanu i Rusiji i za tri visoka položaja u State Departmentu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Tokom saslušanja pred Odbororm za obavještajna pitanja Senata prošlog mjeseca, Burns je iznio svoja četiri glavna prioriteta – ljude, partnerstva, Kinu i tehnologiju.

Oštriji stav prema Kini

Burns je Kinu nazvao “velikim, autoritarnim suparnikom”, koji jača kapacitete za krađu intelektualnog vlasništva, represiju nad svojim građanima i širenje utjecaja unutar SAD-a.

Takmičenje s Kinom je jedan od glavnih prioriteta Bidenove administracije i članova Kongresa, koji žele da se zauzme oštriji stav prema Pekingu.

Odbor je jednoglasno podržao Burnsovu nominaciju.

Senat je, također, potvrdio jednog od Bidenovih dugogodišnjih savjetnika za vanjsku politiku Briana McKeona za zamjenika državnog sekretara za upravljanje i resurse.

Izvor: Agencije