Zemlje G7 i EU ponovili punu podršku Ukrajini

Povodom sedme godišnjice aneksije, zemlje grupe G7 i Evropska unija osudili su rusku aneksiju Krima i nastavak ruskih pokušaja destabilizacije Ukrajine.

Ruske snage ušle su na poluotok Krim u februaru 2014. godine (EPA)

Ministri vanjskih poslova zemalja G7 i Evropska unija osudili su kontinuirane akcije Rusije na potkopavanju ukrajinskog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti.

Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Velika Britanija, SAD i visoki predstavnik EU-a su u zajedničkoj izjavi potvrdili nepokolebljivu podršku i posvećenost nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama, prenosi Anadolija.

Izjava je objavljena na sedmu godišnjicu ruske ilegalne i nelegitimne aneksije Krima i grada Sevastopolja, a u njoj se ističe kako neće biti prihvaćeni nikakvi ruski pokušaji legitimizacije tog čina.

“Osuđujemo ruska kršenja ljudskih prava na poluotoku, posebno krimskih Tatara”, navodi se u izjavi.

‘Put prema miru’

Potpisnice izjave su pozvale Rusiju da poštuje svoje međunarodne obaveze, omogući pristup međunarodnim posmatračima i da odmah pusti sve one koji su nepravedno lišeni slobode.

“U principu pozdravljamo ukrajinsku inicijativu za uspostavljanje međunarodne krimske platforme za konsolidaciju napora međunarodne zajednice na Krimu”, navodi se u poruci.

Također, osudili su nastavak ruskih pokušaja destabilizacije Ukrajine, posebno ruskim akcijama u određenim područjima Donjecke i Luganske regije, u kojima Moskva zanemaruje obaveze koje je preuzela prema sporazumima iz Minska.

“Potpuna provedba sporazuma iz Minska put je prema miru. Rusija je strana u sukobu na istoku Ukrajine, a ne posrednik u pregovorima”, poručili su iz G7 i EU-a.

‘Krim je Ukrajina’

Pozdravljajući prošlogodišnji prekid vatre, u izjavi se također navodi da potpisnice žale zbog nedavne vojne eskalacije od strane oružanih formacija koje podržava Rusija.

“Pozivamo Rusku Federaciju da prestane potpirivati ​​sukob pružanjem finansijske i vojne podrške oružanim formacijama na istoku Ukrajine, kao i davanjem ruskog državljanstva stotinama hiljada ukrajinskih državljana, a da umjesto toga podrži nedavne korake Ukrajine s ciljem poboljšanja života ljudi na obje strane linije. G7 ostaje u potpunosti posvećen provedbi sankcija i nastavit će podržavati Ukrajinu u znak podrške njenoj neovisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu unutar međunarodno priznatih granica. Krim je Ukrajina”, navodi se u izjavi.

Ruske snage ušle su na poluotok Krim u februaru 2014. godine.

Na referendumu, koji je održan 16. marta iste godine, 97 posto glasača izjasnilo se za odvajanje od Ukrajine i pripajanje Rusiji. Narednog dana formirana je Republika Krim, koja je 18. marta potpisala sporazum o pripajanju Rusiji. 

Izvor: Agencije