Vodeće članice EU-a podržale blokadu izvoza vakcina

Prijetnja Evropske komisije o blokadi izvoza vakcina protiv COVID-a 19 u zemlje sa većim stopama vakcinacije, uključujući Britaniju, naišla je na podršku Njemačke, Francuske i Italije.

Glavni razlog za rigorozniji stav EU-a je nedovoljna isporuka AstraZenecinih vakcina Evropskoj uniji (EPA)

Prijetnja Evropske komisije o blokadi izvoza vakcina protiv COVID-a 19 u zemlje sa većim stopama vakcinacije, uključujući Britaniju, naišla je na podršku Njemačke, Francuske i Italije, saopćili su evropski zvaničnici i diplomate.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen zaprijetila je zabranom izvoza vakcina radi zaštite oskudnih doza za vlastite građane koji su suočeni sa trećim valom pandemije, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Na sastanku evropskih diplomata, održanom nedugo nakon upozorenja Von der Leyen, Njemačka, Italija, Francuska i Danska, podržale su stav Komisije o oštrijoj primjeni kontrole izvoza, tvrde trojica diplomata koji su prisustvovali sastanku.

Holandija, Belgija i Irska bile su opreznije, navode dvojica zvaničnika, dodajući da će rasprava o tom pitanju biti održana na samitu lidera EU-a sljedeće sedmice.

Rastuća frustracija

“Sve to proizlazi iz rastuće frustracije vakcinom AstraZeneca i i pojačanog pritiska da se nešto preduzme povodom toga. Nemamo dovoljno vakcina, izvozimo kao ludi, a da ništa nismo dobili”, rekao je jedan od diplomata koji je učestvovao u diskusijama.

Drugi diplomata je potvrdio da je glavni razlog za rigorozniji stav nedovoljna isporuka AstraZenecinih vakcina Evropskoj uniji.

Ta kompanija je prošle sedmice saopćila da namjerava da isporuči do 100 miliona doza svoje vakcine Evropskoj uniji do kraja juna, umjesto 300 miliona predviđenih ugovorom, navodeći kao razlog proizvodne probleme i ograničenja izvoza.

Evropska unija, čija je kampanja vakcinacije usporila zbog kašnjenja u isporukama i zdravstvenih problema, saopćila je da je izvezla više od 10 miliona vakcina u Britaniju od 30. januara, ali da nijednu nije dobila natrag, uprkos činjenici što su dvije fabrike koje proizvode AstraZenecinu vakcinu u Britaniji navedene kao dobavljači u ugovoru te kompanije sa EU.

Evropski zvaničnici su saopćili da im je iz AstraZenece rečeno da ne mogu izvoziti vakcine proizvedene u britanskim fabrikama, jer sa Britanijom imaju ugovor o isporukama koji daje prioritet britanskom tržištu.

Izvor: Agencije