Umjetnički direktor OI podnio ostavku zbog neprimjerene izjave

Hiroshi Sasaki je rekao bda i komičarka Naomi Watanabe mogla na otvaranju Igara nastupiti kao ‘Olympig’.

Sasaki se izvinio komičarki Watanabe, priznajući da su njegove primjedbe bile vrlo neprimjerene (AFP)
Sasaki se izvinio komičarki Watanabe, priznajući da su njegove primjedbe bile vrlo neprimjerene (AFP)

Kreativni direktor Olimpijskih igara u Tokiju Hiroshi Sasaki saopćio je da podnosi ostavku nakon što je dao pogrdan komentar o popularnoj japanskoj komičarki.

Sasaki je izjavio da je u komunikaciji sa svojim timom putem grupnog chata rekao da bi komičarka Naomi Watanabe mogla na otvaranju Igara nastupiti kao “Olympig”, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“U mojim idejama i primjedbama bilo je vrlo neprimjerenog izražavanja. Iskreno se izvinjavam njoj i ljudima koji su se osjećali neprijatno zbog takvih sadržaja”, rekao je Sasaki.

Sasakijeva ostavka uslijedila je nakon što je sedmičnik Shūkan Bunshun u srijedu izvijestio o njegovim neprimjerenim izjavama.

Još jedan udarac za Igre 2020.

Watanabe je saopćila da je iznenađena njegovim komentarima i da je sretna zbog svog oblika tijela na koji je u svojoj izjavi pogrdno aludirao Sasaki.

Seiko Hashimoto, koja je izabrana na mjesto predsjednika Organizacionog komiteta Olimpijskih igara u Tokiju, nakon nedavne ostavke prethodnog predsjednika Yoshiro Morija zbog seksističkih izjava, rekla da je bila šokirana komentarom i prihvatila je Sasakijevu ostavku, s obzirom na to da je rodna ravnopravnost prioritet za ovu organizaciju.

Agencija navodi da je sa samo četiri mjeseca do početka Olimpijskih igara odlazak glavnog direktora odgovornog za ceremoniju otvaranja i zatvaranja predstavlja još jedan udarac za Igre 2020, koje su odgođene za ovu godinu zbog pandemije COVID-19.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO