Umjetnički direktor OI podnio ostavku zbog neprimjerene izjave

Hiroshi Sasaki je rekao bda i komičarka Naomi Watanabe mogla na otvaranju Igara nastupiti kao ‘Olympig’.

Sasaki se izvinio komičarki Watanabe, priznajući da su njegove primjedbe bile vrlo neprimjerene (AFP)

Kreativni direktor Olimpijskih igara u Tokiju Hiroshi Sasaki saopćio je da podnosi ostavku nakon što je dao pogrdan komentar o popularnoj japanskoj komičarki.

Sasaki je izjavio da je u komunikaciji sa svojim timom putem grupnog chata rekao da bi komičarka Naomi Watanabe mogla na otvaranju Igara nastupiti kao “Olympig”, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“U mojim idejama i primjedbama bilo je vrlo neprimjerenog izražavanja. Iskreno se izvinjavam njoj i ljudima koji su se osjećali neprijatno zbog takvih sadržaja”, rekao je Sasaki.

Sasakijeva ostavka uslijedila je nakon što je sedmičnik Shūkan Bunshun u srijedu izvijestio o njegovim neprimjerenim izjavama.

Još jedan udarac za Igre 2020.

Watanabe je saopćila da je iznenađena njegovim komentarima i da je sretna zbog svog oblika tijela na koji je u svojoj izjavi pogrdno aludirao Sasaki.

Seiko Hashimoto, koja je izabrana na mjesto predsjednika Organizacionog komiteta Olimpijskih igara u Tokiju, nakon nedavne ostavke prethodnog predsjednika Yoshiro Morija zbog seksističkih izjava, rekla da je bila šokirana komentarom i prihvatila je Sasakijevu ostavku, s obzirom na to da je rodna ravnopravnost prioritet za ovu organizaciju.

Agencija navodi da je sa samo četiri mjeseca do početka Olimpijskih igara odlazak glavnog direktora odgovornog za ceremoniju otvaranja i zatvaranja predstavlja još jedan udarac za Igre 2020, koje su odgođene za ovu godinu zbog pandemije COVID-19.

Izvor: Agencije