UAE obustavlja samit u Abu Dhabiju zbog Netanyahuovih izbora

Samitu zakazanom za april trebali su prisustvovati izraleski premijer, američki dužnosnik iz administracije Joea Bidena te čelnici drugih arapskih država koje su normalizirale odnose s Izraelom.

Ujedinjeni Arapski Emirati ne žele biti dio predizborne kampanje Benjamina Netanyahua (AFP)
Ujedinjeni Arapski Emirati ne žele biti dio predizborne kampanje Benjamina Netanyahua (AFP)

Ujedinjeni Arapski Emirati obustavili su planirani samit u Abu Dhabiju s Izraelom i arapskim državama razljućeni zbog prozivanja jednog od vladara zemlje od izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u svojoj predizbornoj kampanji, izvijestili su izraelski mediji.

Samitu zakazanom za april trebali su prisustvovati Netanyahu, američki dužnosnik iz administracije Joea Bidena te čelnici drugih arapskih država koje su normalizirale odnose s Izraelom, navodi dnevnik Haaretz.

Izraelske novine izvijestile su da je princ prijestolonasljednik Abu Dhabija Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan, poznat kao MBZ, “ogorčen” na ono što smatra Netanyahuovimm “iskorištavanjem dogovora o normalizaciji s Izraelom kao dijelom svoje predizborne kampanje”.

UAE ne žele biti dio predizborne kampanje

Izvještaji izraelskih medija ukazali su na nezadovoljstvo MBZ-a Netanyahuom, koji je u predizbornom skupu javno tvrdio da mu je prijestolonasljednik Abu Dhabija osigurao trenutnu investiciju u zemlju do 10 milijardi dolara.

Prema izraelskom kanalu Kan, UAE ne žele biti dio Netanyahuove predizborne kampanje i zatražili su od njega da odgodi posjetu – kojia je trebala biti održana u petak – nakon izraelskih izbora.

Bivši ministar vanjskih poslova Emirata Anwar Gargash rekao je da UAE “neće biti dio niti jedne unutarnje predizborne kampanje u Izraelu, sada ili ikad”.

U tvitu koji je objavio u srijedu, Gargash je rekao da je “iz perspektive UAE-a svrha Abrahamovog sporazuma pružiti snažne strateške temelje za promicanje mira i prosperiteta s državom Izrael i u široj regiji,” umjesto da se miješa u unutarnje izbore.

Netenyau: U Zeljev idem nakon izbora

Netanyahu je u srijedu kazao radiju izraelske vojske da će otputovati u zemlju Zaljeva nakon završetka izraelskih izbora 23. marta.

“Neću putovati u Abu Dhabi prije izbora. Otići ću tamo kasnije”, rekao je.

Od najave normalizacije odnosa između dviju zemalja, u augustu prošle godine, Netanyahu je nekoliko puta odgađao planirane posjete UAE-u.

Najnovije odgađanje dogodilo se prošle sedmice, kada je Jordan odbio dopustiti Netanyahuovom letu da pređe njegov zračni prostor.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO