UAE obustavlja samit u Abu Dhabiju zbog Netanyahuovih izbora

Samitu zakazanom za april trebali su prisustvovati izraleski premijer, američki dužnosnik iz administracije Joea Bidena te čelnici drugih arapskih država koje su normalizirale odnose s Izraelom.

Ujedinjeni Arapski Emirati ne žele biti dio predizborne kampanje Benjamina Netanyahua (AFP)

Ujedinjeni Arapski Emirati obustavili su planirani samit u Abu Dhabiju s Izraelom i arapskim državama razljućeni zbog prozivanja jednog od vladara zemlje od izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u svojoj predizbornoj kampanji, izvijestili su izraelski mediji.

Samitu zakazanom za april trebali su prisustvovati Netanyahu, američki dužnosnik iz administracije Joea Bidena te čelnici drugih arapskih država koje su normalizirale odnose s Izraelom, navodi dnevnik Haaretz.

Izraelske novine izvijestile su da je princ prijestolonasljednik Abu Dhabija Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan, poznat kao MBZ, “ogorčen” na ono što smatra Netanyahuovimm “iskorištavanjem dogovora o normalizaciji s Izraelom kao dijelom svoje predizborne kampanje”.

UAE ne žele biti dio predizborne kampanje

Izvještaji izraelskih medija ukazali su na nezadovoljstvo MBZ-a Netanyahuom, koji je u predizbornom skupu javno tvrdio da mu je prijestolonasljednik Abu Dhabija osigurao trenutnu investiciju u zemlju do 10 milijardi dolara.

Prema izraelskom kanalu Kan, UAE ne žele biti dio Netanyahuove predizborne kampanje i zatražili su od njega da odgodi posjetu – kojia je trebala biti održana u petak – nakon izraelskih izbora.

Bivši ministar vanjskih poslova Emirata Anwar Gargash rekao je da UAE “neće biti dio niti jedne unutarnje predizborne kampanje u Izraelu, sada ili ikad”.

U tvitu koji je objavio u srijedu, Gargash je rekao da je “iz perspektive UAE-a svrha Abrahamovog sporazuma pružiti snažne strateške temelje za promicanje mira i prosperiteta s državom Izrael i u široj regiji,” umjesto da se miješa u unutarnje izbore.

Netenyau: U Zeljev idem nakon izbora

Netanyahu je u srijedu kazao radiju izraelske vojske da će otputovati u zemlju Zaljeva nakon završetka izraelskih izbora 23. marta.

“Neću putovati u Abu Dhabi prije izbora. Otići ću tamo kasnije”, rekao je.

Od najave normalizacije odnosa između dviju zemalja, u augustu prošle godine, Netanyahu je nekoliko puta odgađao planirane posjete UAE-u.

Najnovije odgađanje dogodilo se prošle sedmice, kada je Jordan odbio dopustiti Netanyahuovom letu da pređe njegov zračni prostor.

Izvor: Al Jazeera i agencije