Upozorenja na rastuću prijetnju terorizma u SAD-u

Domaći ekstremisti koji promoviraju bijelu rasnu superiornost nemaju razvijene odnose sa stranim ekstremistima, tvrde američke obavještajne agncije.

Pripadnici desničarskih skupina obično su usmjereni na policijsko i vladino osoblje te zgrade (EPA)

Američke obavještajne agencije saopćile su da rasno motivirani ekstremisti i desničarske ekstremističke skupine predstavljaju najsmrtonosnije terorističke prijetnje u zemlji te su upozorile da bi one ove godine mogle jačati.

Procjena koju je objavio Ured direktora Nacionalne obavještajne službe kaže da rasno motivirani ekstremisti najvjerovatnije stoje iza napada na civile, dok su pripadnici desničarskih skupina obično usmjereni na policijsko i vladino osoblje te zgrade, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Agencije koje su dale doprinos izvještaju, uključujući Federalni istražni biro (FBI), Odjel za nacionalnu sigurnost i Nacionalni centar za protuterorizam, rekle su da domaći ekstremisti koji promoviraju bijelu rasnu superiornost nemaju razvijene odnose sa stranim ekstremistima te da je mali broj američkih ekstremista putovao i umrežavao se s inozemnim kolegama.

‘Trumpove tvrdnje će potaknuti nasilje’

Agencije su saopćile da druge domaće ekstremističke kategorije koje zabrinjavaju ​​vladine istražitelje uključuju aktiviste za zaštitu životinja i zaštitu okoliša, demonstrante protiv pobačaja, anarhiste i ljude koji se nazivaju suverenistima i vjeruju da imaju imunitet od vladinih ovlasti i zakona.

Agencije vjeruju da će nedavna politička i društvena zbivanja, poput tvrdnji bivšeg republikanskog predsjednika Donalda Trumpa i njegovih pristalica o prevarama na američkim predsjedničkim izborima, ograničenja vezanih uz pandemiju koronavirusa, posljedica pobune na Capitolu u SAD-u 6. januara i teorija zavjere “gotovo sigurno potaknuti neke domaće ekstremiste da se ove godine uključe u nasilje”.

Izvor: Agencije