Pjongjang: Pokušaj SAD-a da uspostavi kontakt je jeftin trik

Sjeverna Koreja je poručila da neće razgovarati sa SAD-om sve dok Washington vodi neprijateljsku politiku sankcija i vojnih manevara.

Izjava Choe Son-hui je prvo odbijanje pokušaja uspostavljanja komunikacije adminstracije Joea Bidena sa Sjevernom Korejom (EPA)

Prva zamjenica ministra vanjskih poslova Sjevrene Koreje Choe Son-hui potvrdila je da su Sjedinjene Američke Države nedavno pokušale uspostaviti kontakt s Pjongjangom i ocijenila da je taj pokušaj “jeftin trik”, na koji Sjeverna Koreja nikada neće odgovoriti sve dok SAD ne odbaci neprijateljsku politiku.

Izjava Choe Son-hui je prvo odbijanje pokušaja uspostavljanja komunikacije adminstracije Joea Bidena sa Sjevernom Korejom, u trenutku dok su američki državni sekretar Antony Blinken i sekretar za odbranu Lloyd Austin u zvaničnoj posjeti Južnoj Koreji, prenosi Tanjug.

‘Luđačke teorije’ iz Washingtona

Choe je izjavila da je Sjeverna Koreja jasno poručila da neće razgovarati sa SAD-om sve dok Washington vodi neprijateljsku politiku sankcija i vojnih manevara i ocijenila pokušaj Washingtona kao “jeftin trik”, kojim se kupuje vrijeme i utječe na javno mnijenje.

“Ono što se čuje iz Washingtona od kako je na vlasti novi režim samo su luđačke teorije o ‘prijetnji iz Sjeverne Koreje’ i neutemeljena retorika o ‘kompletnoj denuklearizaciji'”, poručila je Choe.

U međuvremenu je Blinken, tokom posjete Seulu, optužio Sjevernu Koreju da provodi “sistematsko i rasprostranjeno ugnjetavanje” sopstvenog naroda i ukazao da su SAD i saveznici posvećeni denuklearizaciji Sjeverne Koreje.

Izvor: Agencije