Oxford: Vakcine i dalje mogu djelovati na brazilsku varijantu virusa

Postojeće vakcine mogle bi djelovati protiv brazilskog soja virusa bolje nego što se prvobitno očekivalo, tvrde naučnici sa Oxforda.

Južnoafrička varijanta virusa je mnogo otpornija na vakcine protiv COVID-19 (EPA)

Postojeće vakcine protiv korona virusa mogle bi djelovati protiv brazilske varijante virusa bolje nego što se prvobitno očekivalo, saopćio je Univerzitet Oxford.

Oxford je razvio vakcinu protiv COVID-a 19 zajedno sa britansko-švedskom farmaceutskom kompanijom AstraZeneca.

Vrhunski britanski univerzitet proučavao je utjecaj prirodnih antitijela i antitijela indukovanih vakcinama na različite mutirane varijante COVID-19 upoređujući uzorke krvi ljudi s prirodnim antitijelima koji su se oporavili od bolesti sa onima koji su stekli antitijelima iz vakcina Oxforda i Pfizera, prenosi Anadolija.

Široko je prihvaćeno uvjerenje da su novije mutirane varijante korona virusa donekle otpornije na vakcine od originalnog soja virusa.

Južnoafrički soj otporniji

Istraživanje još nije recenzirano, ali je pokazalo da je brazilska varijanta virusa manje otporna na antitijela izazvana vakcinom nego što se prvobitno strahovalo.

U saopćenju Univerziteta Oxford navodi se da “ovi podaci sugerišu da prirodna antitijela i antitijela indukovana vakcinama i dalje mogu neutralizovati ove varijante, ali na nižim nivoima.”

Istraživanje je pokazalo da je zabilježeno skoro trostruko smanjenje nivoa neutralizacije virusa antitijelima indukovanim vakcinama protiv brazilske varijante, što je sličan nivo smanjenja kod varijante virusa iz Kenta u Velikoj Britaniji.

Južnoafrička varijanta je mnogo otpornija na vakcine protiv COVID-19.

Izvor: Agencije