Orbanov Fidesz napustio Evropsku narodnu stranku

Fidesz je ranije napustio redove EPP-a u Evropskom parlamentu.

Viktor Orban
Viktor Orban je početkom mjeseca pozvao na stvaranje novog saveza desnih evropskih stranaka (EPA)

Mađarska vladajuća stranka Fidesz u četvrtak je napustila Evropsku narodnu stranku (EPP), nakon što je ranije ovog mjeseca izašla iz redove te političke grupacije u Evropskom parlamentu.

„Ovim putem obavještavam predsjednika EPP-a da Fidesz više ne želi biti član te se povlači temeljem članka 9.“ njenog statuta, stoji u pismu upućenom glavnom sekretaru EPP-a Antoniju Lopez-Isturizu Whiteu, koje je na svom profilu na Twitteru objavila Katalin Novak, potpredsjednica Fidesza.

EPP je zbog potkopavanja demokratije suspendirao stranku mađarskog premijera Viktora Orbana 2019. godine, a Fidesz je ranije ovog mjeseca napustio taj savez u Evropskom parlamentu (EP).

Najveća politička grupacija u EP-u

EPP, najveća politička grupacija u EP-u, okuplja 83 stranke iz 43 države, a u njenim redovima su predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, 11 čelnika država EU-a i pet čelnika država van tog saveza.

Orban je početkom mjeseca pozvao na stvaranje novog saveza desnih evropskih stranaka jer je EPP „konačno postao dodatak evropskoj ljevici“.

Nova grupacija trebala bi biti „dom za sve evropske građane koji ne žele migrante, multikulturalizam, koji nisu ovisni o LGBT maniji, koji štite kršćanske vrijednosti i poštuju nacionalni suverenitet“, napisao je tada mađarski premijer.

Izvor: Agencije