Njemački zvaničnici pozivaju na odobrenje Sputnjika V

Više regionalnih zvaničnika traži da se ispitivanje ruske vakcine ubrza i da se predvidi njena upotreba u EU.

Moglo bi se predložiti da se Sputnjik V proizvodi u Njemačkoj, rekao je Markus Soeder (EPA)

Više regionalnih njemačkih zvaničnika pozvali su danas evropske vlasti da ubrzaju ispitivanje ruske vakcine protiv COVID-19 Sputnjik V i da predvide njenu upotrebu u cijeloj EU, kada ona bude odobrena.

„Važno je ubrzati procedure odobravanja, posebno u slučaju Sputnjika”, rekao je bavarski lider Markus Soeder nakon razgovora 16 lidera njemačkih regiona sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen.

Soeder je rekao da su do sada provedene studije o ruskoj vakcini pokazale da je vrlo sigurna, i u nekim slučajevima bolja od već odobrenih vakcina.

„Treba da je odobrimo brzo i efikasno bez ulaženja u uobičajene birokratske detalje“, rekao je Soeder, prenijela je Beta, pozivajući se na AFP.

Gradonačelnik Berlina Michael Mueller je, također, rekao da su Evropi potrebne sve vakcine koje može dobiti.

Evropska agencija za lijekove (EMA) je početkom marta počela ispitivanje Sputnjika V da bi je odobrila, ali neke zemlje EU-a su je već počele koristiti.

‘Odobrenje je pitanje vremena’

Bavarski lider je danas ocijenio danas da je odobrenje ove vakcine sada samo „pitanje vremena” i da je važno da se EU organizuje da garantuje prodizvodnju i snabdijevanje tim proizvodom.

“EU treba brzo pregovarati i ne čekati da stigne odobrenje. Radi se o hitnom apelu da se ne propusti još nešto. Ako se pokaže da je proizvodnja Sputnjika teška, moglo bi se predložiti da se proizvodi ovdje u Njemačkoj”, rekao je on.

Ruski suvereni fond objavio je u ponedeljak da su sporazumi o proizvodnji te vakcine postignuti sa kompanijama u Italiji, Španiji, Francuskoj i Nemačkoj dok se čeka odobrenje za upotrebu Evropske agencije za lijekove.

Te zemlje nisu, međutim, potvrdile da su takvi sporazumi potpisani.

Izvor: Agencije