Morgan Stanley: U opasnosti evropska ljetna turistička sezona

Visoke brojke zaraženih i sporo uvođenje vakcina moglo bi uzrokovati kasno ponovno otvaranje prijeteći drugom ljetu, objavila je američka investicijska banka.

Španija je 2020. godine imala jedan od najvećih padova ekonomije (EPA)

Evropa bi mogla imati još jednu izgubljenu ljetnu turističku sezonu, s obzirom na to da je broj slučajeva COVID-19 u porastu, a uvođenje vakcina jako sporo, prijeteći ekonomijama Italije, Španije, Portugala i Grčke.

“Visoke brojke zaraženih i sporo uvođenje vakcina moglo bi uzrokovati kasno ponovno otvaranje prijeteći drugom ljetu, što bi pogoršalo podjelu sjever-jug”, objavila je američka investicijska banka Morgan Stanley, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Evropa je prošle godine bez vakcina uspjela spasiti dio svoje ljetne sezone uz pomoć ograničenja i sezonske vremenske dinamike koja je od proljeća smanjila stope prenosa. Međutim, donekle sumnjamo da bi se to moglo ponoviti ove godine, s obzirom na pojavu novih varijanti koje se čine zaraznijim i opasnijim i nedavno su ubrzale broj slučajeva u eurozoni, naprimjer u Francuskoj i Italiji”, dodaje banka.

Slijedi li još jedno izgubljeno ljeto?

Kompanija navodi da bi južna Evropa mogla pretrpjeti najteže posljedice zbog još jednog izgubljenog ljeta, budući da turizam sudjeluje sa šest posto u evropskom bruto domaćem proizvoidu (BDP) te osigurava osam posto radnih mjesta.

No, te su brojke puno veće u zemljama ovisnim o turizmu poput Italije, Španije, Portugala i Grčke.

“Španija, koja je već 2020. godine imala jedan od najvećih padova ekonomije, na osnovu naših analiza izgleda posebno ranjivo”, navodi Morgan Stanley.

Izvor: Agencije