Kosačov: Drske primjedbe Bidena u vezi Putina imat će posljedice

Kosačov reagovao objavom na Facebooku na izjavu Bidena.

Kosačov je naveo da su surove izjave Bidena pobile sva očekivanja (EPA)

Zamjenik predsjednika Vijeća Ruske Federacije Konstantin Kosačov, poručio je danas da će drske primjedbe američkog predsjednika Joea Bidena u vezi sa ruskim liderom Vladimirom Putinom neizbježno imati negativan utjecaj na odnose dvije zemlje, prenosi Tanjug.

Agencija navodi da je Kosačov reagovao objavom na Facebooku na izjavu koju je Biden dao za „ABC News“, u kojoj je rekao da ruske vlasti moraju da “plate cijenu” za svoje navodno miješanje u američke izbore, a na pitanje da li smatra Putina ubicom, američki predsjednik je odgovorio potvrdno.

“Takve primjedbe ne mogu se tolerisati ni pod kojim uslovima i neizbježno će povećati tenzije između naših zemalja. Poziv ruskom ambasadoru u SAD-u na konsultacije je brz, adekvatan i jedini razuman odgovor u takvoj situaciji. Sumnjam da će se tu završiti, ako SAD ne uspiju da pruže objašnjenje i izvinjenje”, napisao je na Facebooku ruski zvaničnik.

Kosačov je naveo i da su surove izjave Bidena pobile sva očekivanja da će nova američka administracija voditi drugačiju politiku prema Rusiji i da su takve ocjene državnika visokog ranga generalno neprihvatljive.

Ruski zvaničnik je posebno naglasio da izjave dolaze od predsjednika države za koju je naveo da baci bombu negdje u svijetu svakih 12 minuta i čije su akcije od 2001. godine do danas povezane sa smrću više od 500.000 ljudi i upitao Bidena da li ima komentar na to, navodi agencija.

Izvor: Agencije