Kina u Vijeću UN-a pozvala SAD da prekine kršiti ljudska prava

Predstavnik Kine istakao je da se situacija sa ljudskim pravima u SAD-u i dalje pogoršava.

Zasjedanje Vijeća UN-a za ljudska prava održava se online zbog pandemije COVID-19 (EPA)

Kina je na sastanku Vijeća UN-a za ljudska prava pozvala SAD da “odmah prekinu sa kršenjem ljudskih prava i da preduzmu efikasne mjere kako bi spriječile dalje pogoršanje stanja ljudskih prava u zemlji”, prenosi Beta.

U govoru na 46. zasjedanju Vijeća UN-a, na kojem je razmatrano stanje ljudskih prava u zemljama članicama, predstavnik Kine istakao je da se situacija sa ljudskim pravima u SAD-u i dalje pogoršava, prenijela je Kineska medijska grupa (CMG).

On je izrazio žaljenje što američka strana nije usvojila većinu preporuka koje je Kina dala američkoj Nacionalnoj reviziji za ljudska prava.

“Nacionalizam vakcina”

“Sjedinjene Države nisu preduzele efikasne mjere za sprečavanje i kontrolu epidemije korona virusa, što je rezultiralo gubitkom stotina hiljada života, međutim, američki političari su izbjegavali svoju odgovornost i krivili druge. SAD provode tzv. ‘nacionalizam vakcina’, gomilajući veliku količinu vakcine protiv korona virusa daleko iznad potreba svog stanovništva, a odbijaju da osiguraju vakcine drugim zemljama, uključujući svoje saveznike”, kazao je kineski zvaničnik. Kineski predstavnik istakao je, dodaje CMG, da su rasna diskriminacija i policijsko nasilje u SAD-u i dalje vrlo ozbiljni.

“Počinioci odgovorni za takvo nasilje su na slobodi, a muslimani, izbjeglice i imigranti se suočavaju sa prijetnjama, diskriminacijom i ksenofobičnim izjavama i djelima”, rekao je.

Dodajući da su “američki vojnici neselektivno ubijali i mučili nevine ljude u prekomorskim vojnim operacijama”, a “SAD nametnule jednostrane mjere prinude koje su ozbiljno kršile međunarodno pravo u pojedinim zemljama u razvoju, što je dovelo do ozbiljnog kršenja ljudskih prava i humanitarne krize”  kineski zvaničnik je pozvao tu zemlju “da preduzme konkretne mjere da spriječi dalje pogoršanje stanja ljudskih prava”.

Izvor: Agencije