Indija ne odustaje od AstraZeneca vakcine

Vladin stručnjak kaže da je Ministarstvo zdravstva svjesno potencijalnog problema s krvnim ugrušcima, ali da ga to ‘uopće ne brine’.

Doze AstraZeneca vakcine koje proizvodi indijski Institut za serume poznate su pod nazivom Covishield (EPA)

Indija nije zabrinuta zbog toga što su neke države Evropske unije obustavile upotrebu AstraZeneca vakcine protiv COVID-19 i nastavit će veliki program imunizacije, izjavio je visoki dužnosnik.

Doze AstraZeneca vakcine koje proizvodi indijski Institut za serume poznate su pod nazivom Covishield.

Gotovo sve od 35 miliona doza koje je primilo stanovništvo ove zemlje su vakcine Covishielda.

No, zabrinute izvještajima o stvaranju krvnih ugrušaka, neke evropske države, među kojima su Francuska, Španija i Njemačka, obustavile su upotrebu ove vakcine.

Isporučeni deseci miliona doza

Odluku su donijele uprkos tome što Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) tvrdi da je vakcina sigurna i iako je regulator EU-a za lijekove “čvrsto uvjeren” da su koristi vakcine veće od rizika nuspojava.

Vinod K Paul, član savjetodavnog tijela indijske vlade, rekao je u srijedu da indijske vlasti analiziraju podatke, ali da ništa ne upućuje na “uzročno-posljedičnu vezu” između vakcina i krvnih ugrušaka.

“Još jednom vas uvjeravam da nemamo nikakvih znakova zabrinutosti u vezi s tim i zbog toga će se naš program vakcinacije nastaviti odvijati punom snagom”, kazao je on novinarima.

Indija je “upoznata s informacijama koje su dostupne iz drugih izvora, ali uopće nema zabrinutosti”, rekao je Paul.

Institut za serume – najveći svjetski proizvođač vakcina – već je isporučio desetke miliona doza vakcine AstraZeneca desecima uglavnom siromašnijih zemalja širom svijeta.

U međuvremenu je indijski premijer Narendra Modi naredio pojačanje nadzora i testiranja, kako bi se zaustavio novi vrhunac zaraze korona virusom.

Tokom virtuelne konferencije s čelnicima indijskih država, Modi je upozorio da je zemlja u opasnosti od izbijanja bolesti u cijeloj zemlji ukoliko vlasti ne suzbiju lokalne klastere.

Modi: Drugi val je u nastajanju

“Ukoliko ne zaustavimo rastuću pandemiju sada, suočit ćemo se s bolešću u cijeloj zemlji. Moramo odmah zaustaviti drugi val korona virusa, koji je u nastajanju. A da bismo to uradili, moramo djelovati brzo i odlučno”, rekao je.

Indija je u četvrtak izvijestila o 35.871 novih slučajeva korona virusa, najviše u posljednja tri mjeseca, a u najugroženijoj državi Maharashtri registrirano je 65 posto novozaraženih.

Ukupan broj zaraženih porastao je na 11,47 miliona, najviše nakon Sjedinjenih Američkih Država i Brazila.

Broj žrtava porastao je za 172, pa sada ukupan broj umrlih od korona virusa u Indiji iznosi 159.216, podaci su Ministarstva zdravstva.

Izvor: Agencije