Brazil bilježi 90.000 zaraženih dnevno

Uprkos brzom širenju virusa i crnom bilansu, brazilski predsjednik Jair Bolsonaro i dalje je protiv socijalne distance.

Brazil se suočava s brutalnim posljedicama drugog vala pandemije korona virusa (Reuters)

Brazilski predsjednik ekstremno desne orijentacije Jair Bolsonaro izjavio je da je sretan zbog održavanja protesta protiv socijalne distance tokom pandemije korona virusa, dok mu istovremeno zemlja bilježi neslavan rekord od 90.303 novozaražena dnevno.

Do toga dolazi samo dan nakon što je Brazil zabilježio još crnji bilans kada je umrlo više od 2.800 oboljelih od COVID-19 u jednom danu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Logično, sretan sam”, rekao je Bolsonaro o održavanju protesta, komentirajući ih za društvene mreže.

“Oni pokazuju da su ljudi živi… mi želimo našu slobodu, želimo da svijet poštuje naš Ustav”, kazao je.

Brzo širenje virusa

Zadnjih dana Bolsonaro je kandidirao jednog kardiologa za četvrtog ministra zdravstva od početka pandemije.

Prethodno je sa te dužnosti smijenio aktivnog generala, do čega je došlo nakon što su stručnjaci širom svijeta kritizirali brzo širenje virusa u Brazilu, dok je Bolsonaro istovremeno umanjivao ozbiljnost zaraze.

Brazil sada ima 11.693.838 potvrđenih slučaja COVID-19.

U srijedu je bilo 2.648 umrlih, što je druga najveća brojka umrlih nakon one zabilježene dan ranije.

Ukupno je od posljedica COVID-19 u Brazilu umrlo 284.775 ljudi.

Najnovija istraživanja pokazuju da rekordno velik broj Brazilaca ne odobrava Bolsonarovo upravljanje koronakrizom te da bi se on lako mogao naći u teškoj situaciji na predsjedničkim izborima 2022. godine.

Prema ispitivanju koje je proveo Datafolha, objavljenim u utorak, 54 posto Brazilaca smatra da Bolsonaro loše ili užasno upravlja krizom.

Drugo ispitivanje, koje je proveo PoderData, pokazuje da bi ga dva njegova rivala sa ljevice mogla pobijediti u potencijalnoj predsjedničkoj utrci u oktobru 2022. godine.

Opala podrška Bolsonaru

Podrška Bolsonaru opala je nakon što se Brazil suočio s brutalnim posljedicama drugog vala pandemije korona virusa.

Njegovi izgledi za predsjednika također su se smanjili od kako je Vrhovni sud njegovom političkom neprijatelju, bivšem predsjedniku Luizu Inaciju Luli da Silvi, ovog mjeseca ukinuo presude protiv korupcije, što mu je omogućilo sudjelovanje na izborima 2022. godine.

Lula i bivši lijevi zastupnik Ciro Gomes imali bi veću podršku od Bolsonara u hipotetičkom drugom krugu, prema istraživanju PoderData, koje je obojici dalo pet posto veću podršku od Bolsonara u simuliranim izbornim duelima.

Godine 2018. Bolsonaro je pobijedio Fernanda Haddada, kandidata Radničke stranke kojeg je izabrala Lula, dobivši 55 posto u odnosu na protivnikovih 45 posto u drugom krugu izbora.

Izvor: Agencije