Biden: Teško ću ispoštovati rok za povlačenje vojnika iz Afganistana

Američki predsjednik kaže da će mu biti teško ispoštovati rok do 1. maja za povlačenje posljednjih trupa iz Afganistana.

U procesu sam donošenja odluke o tome kada će otići, rekao je Joe Biden govoreći o posljednjih 2.500 američkih vojnika u Afganistanu (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da će mu biti teško ispoštovati rok do 1. maja za povlačenje posljednjih trupa iz Afganistana.

“U procesu sam donošenja odluke o tome kada će otići”, rekao je on govoreći o posljednjih 2.500 američkih vojnika u Afganistanu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Moglo bi se dogoditi, ali je teško”, istakao je Biden.

Pokušaj obnavljanja pregovora

Bidenova izjava za ABC News je najopsežnija do sada o roku utvrđenom sporazumom postignutim s talibanima pod bivšim predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom u februaru 2020. godine.

Njegov intervju emitiran je dan prije nego što su Rusija, Kina, SAD, Pakistan, delegacija najviših afganistanskih zvaničnika i opozicionih lidera i talibanski pregovarači sastali u Moskvi, u pokušaju da ponovo pokrenu mirovne pregovore koji su zapali u ćorsokak.

Pojedini američki zvaničnici i mnogi eksperti strahuju da bi se, ako bi međunarodne snage predvođene SAD-om otišle prije postizanja mirovnog sporazuma, u Afganistanu mogao ponovo rasplamsati građanski rat.

Izvor: Agencije