Biden će ranije od predviđenoga postići cilj – 100 miliona cijepljenja

Sjedinjene Američke Države bi trebale u četvrtak ostvariti cilj koji je odredio predsjednik Joe Biden o 100 miliona cijepljenja tokom 100 prvih dana njegovog mandata.

Nije nerealno razmatrati udvostručenje početnog cilja, ili 200 miliona cijepljenja tokom 100 prvih dana Bidenova mandata (EPA)

Mjesec dana prije predviđanja, Sjedinjene Američke Države bi trebale u četvrtak ostvariti cilj koji je odredio predsjednik Joe Biden o 100 miliona cijepljenja tokom 100 prvih dana njegovog mandata.

Joe Biden će održati govor 58. dana predsjedanja o “napretku” vezano uz taj postavljeni cilj, rekao je jedan dužnosnik Bijele kuće, prenosi Hina.

Ritam cijepljenja u Sjedinjenim Američkim Državama je izuzetno ubrzan posljednjih sedmica.

Sada se prosječno ubrizga 2,4 miliona doza cjepiva dnevno dok je u vrijeme kada je demokratski predsjednik stupio na vlast 20. januara to bilo manje od milion.

Udvostručenje cilja

U tom kontekstu, nije nerealno razmatrati udvostručenje početnog cilja, ili 200 miliona cijepljenja tokom 100 prvih dana Bidenova mandata, ocjenjuje se.

Prema američkom Centru za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) blizu 30 posto Amerikanaca starijih od 18 godina su primili najmanje jednu dozu i više od 65 posto među onima starijim od 65 godina.

Čim je stupio na vlast, neki republikanci Bidena su nazvali preslabim za ostvarenje tog cilja.

Tri cjepiva su odobrena u Sjedinjenim Američkih Državama, ono Johnson & Johnsona koje se daje u samo jednoj dozi, Pfizer/BioNTechovo u dvije doze i Modernino također u dvije doze.

Sjedinjene Američke Države su izdale dovoljno narudžbi da do kraja maja prime dovoljno doza za cijepljenje svih odraslih Amerikanca.

Izvor: Agencije