Šest zemalja EU-a traži da Brisel korigira raspodjelu vakcina

Šefovi vlada šest zemalja Evropske unije zatražili su od Brisela da donese ‘korektivni mehanizam’ kako bi se okončala ‘nepravedna’ raspodjela vakcina.

'Ofanzivu' protiv trenutnog sistema raspodjele vakcina u EU pokrenuo je Kurz prošle sedmice, pošto se suočava sa sve većim nezadovoljstvom građana u Austriji (EPA)

Šefovi vlada šest zemalja Evropske unije zatražili su od Brisela da donese “korektivni mehanizam” kako bi se okončala “nepravedna” raspodjela vakcina protiv korona virusa među članicama Unije.

“Mislim da je važno pronaći tehničko rješenje sa Evropskom komisijom i Evropskim vijećem kako bi se isporučile dodatne doze vakcina onima prema kojima je učinjena nepravda”, izjavio je u Beču austrijski kancelar Sebastian Kurz poslije sastanka sa premijerima pet zemalja, prenosi Beta.

Premijeri Češke Andrej Babiš, Slovenije Janez Janša i Bugarske Bojko Borisov u utorak su boravili u Beču, dok su premijeri Hrvatske Andrej Plenkovć i Letonije Arturs Krisjanis Karins na sastanku učestvovali video vezom.

Sporna podjela

Kurz je rekao da je Bugarska do sada u odnosu na populaciju dobila samo trećinu predviđenih doza vakcina, iako je dogovor EU-a bio da se vakcine raspodjele srazmjerno broju stanovnika.

“Rečeno sam je da zemlje članice EU-a treba da se uzdrže od upotrebe kineskih i ruskih vakcina”, rekao je bugarski premijer, čija se zemlja, kao i Češka, suočava sa novim, jakim valom korona virusa.

Borisov je dodao da se ne traži “milostinja” već da se isprava nepravda.

Janša je upozorio Brisel na moguću političku krizu ukoliko se takva situacija nastavi.

“Ofanzivu” protiv trenutnog sistema raspodjele vakcina u EU pokrenuo je Kurz prošle sedmice, pošto se suočava sa sve većim nezadovoljstvom građana u Austriji.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO