SAD najavio beskompromisan stav u pregovorima s Kinom

Kineskim kolegama predočit ćemo neke od briga koje imamo u vezi s akcijama koje poduzimaju, izjavio je američki državni sekretar Antony Blinken.

Antony Blinken je u posjeti Japanu i Južnoj Koreji, zajedno s ministrom obrane Lloydom Austinom (EPA)
Antony Blinken je u posjeti Japanu i Južnoj Koreji, zajedno s ministrom obrane Lloydom Austinom (EPA)

Sjedinjene Američke Države zauzet će beskompromisan stav u pregovorima s Kinom u četvrtak na Aljasci, saopćili su američki zvaničnici uoči prvih razgovora na visokom nivou od kako je američki predsjednik Joe Biden došao na vlast.

“Radujemo se prilici da vrlo jasno našim kineskim kolegama predočimo neke od briga koje imamo u vezi s akcijama koje poduzimaju”, izjavio je američki državni sekretar Antony Blinken u Tokiju, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

‘Kina se ponaša agresivno i represivno’

Blinken i američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan sastat će se na Aljasci s visokim kineskim diplomatama Yangom Jiechijem i Wangom Yiem.

Blinken je rekao da se Kina ponaša agresivno i represivno, navodeći poteze u Istočnom i Južnom kineskom moru, gdje ima teritorijalne sporove s Japanom i drugim azijskim državama, prenosi Hina.

Govoreći na okruglom stolu s japanskim novinarima u Tokiju, Blinken je kazao da Peking svojim pomorskim akcijama i postavljanjem prema Tajvanu u regiji “povećava napetosti, a ne da ih smanjuje”.

Blinken je u posjeti Japanu i Južnoj Koreji zajedno s ministrom obrane Lloydom Austinom, u pokušaju da ojača američke saveze s Azijom, a riječ je o prvom prekookeanskom putovanju vodećih članova Bidenove administracije.

Važna sigurnosna briga za Japan

Velike kineske teritorijalne pretenzije u Istočnom i Južnom kineskom moru prioritetno su pitanje u narušenim kinesko-američkim odnosima i važna sigurnosna briga za Japan.

Blinken je rekao da se Peking “ponaša represivnije kod kuće i agresivnije u inostranstvu, uključujući Istočno kinesko more te Senkakuse, kao i Južno kinesko more i Tajvan”.

Senkakusi, koji se u Kini nazivaju i Diaoyu, otočići su u Istočnom kineskom moru pod nadzorom Japana, ali na njih prava polaže Kina.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO