Otkriven meteorit formiran tokom nastanka Sunčevog sistema

Naučnici kažu da je riječ o rijetkom primjerku, jer su izvorni protoplanet ‘progutale’ druge planete tokom nastanka Sunčevog sistema.

Analize su pokazale da je meteorit vjerovatno bio dio kore objekta poznatog kao protoplaneta (EPA - Ilustracija)

Naučnici su u maju 2020. godine u alžirskom dijelu Sahare otkrili najstariji meteorit vulkanskog porijekla.

Potječe s protoplaneta koji se formirao u prvih milion godina nastanka Sunčevog sistema ili prije nego što je nastala Zemlja.

Na područje južnog Alžira meteorit nazvan Erg Chech 002 pao je “prije otprilike 100 godina”, kazao je geohemičar Jean-Alix Barrat sa Univerziteta u Brestu.

O tomu je nedavno u Zborniku Američke akademije nauka objavio rezultate studije, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Meteorit je nekad bio lava

Francuski i japanski naučnici su dubinskom analizom sastava i starosti pronađenog meteorita ustanovili da je Erg Chech 002 star oko 4,6 milijardi godina i da je najstariji poznati primjer magme iz svemira.

Analize su pokazale da je meteorit vjerovatno bio dio kore objekta poznatog kao protoplanet, velikog stjenovitog tijela koje je trebalo postati planeta.

Meteorit je nekad bio lava, ali se ohladio i pretvorio u krut objekat u periodu od 100.000 godina.

Barrat je kazao da službeno postoje 43 komadića meteorita od kojih su neki veliki poput šake.

Dodao je kako je odmah shvatio da je to vrlo neobično upravo zbog njihovog vulkanskog porijekla.

Većina stjenovitih meteorita otkrivenih na Zemlji sastavljena je od druge vrste vulkanskih stijena, poznatih kao bazalt.

‘Nastao u prvih milion godina’

One potiču od izvora s bazaltnim korama koje su pune željeza i magnezija, a hemijski sastav komadića pronađenih u Sahari bogat je silicijevim dioksidom.

Barratovi kolege i koautori studije, Marc Chaussidon s Pariškog instituta za fiziku i Johan Villeneuve, istraživač sa Univerziteta Lorraine, kazali su da je, po njihovim računicama, nastao u prvih milion godina Sunčevog sistema.

Naučnici kažu da je riječ o uistinu rijetkom primjerku, jer su izvorni protoplanet “progutale” druge planete tokom nastanka Sunčevog sistema.

Izvor: Agencije